Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Марица Изток" може да бъде спасен, но не като мини

"Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини, коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

Служителите в "Мини Марица Изток" не трябва да бъдат лъгани, че техния бизнес ще бъде продължен до 2050 г., това е основният проблем. "Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини, коментира енергийният експерт Иван Хиновски пред БНТ.

"Тези хора трябва да останат на работа, комплексът трябва да се разшири. Ние имаме един проект - българската силиконова долина "Марица Изток", който ще бъде представен", обясни Хиновски и добави, че има има три основни огнища на напрежение в целия отрасъл "Енергетика":

Тези огнища на напрежение са дълговата спирала, тежкото икономическо състояние на дружествата и краткосрочните икономически показатели. 

"Трябва да направим един извод, че дълги години тези въпроси са замитани. Дълговата спирала в дружествата идва от там, че  дългът на Българския енергиен холдинг е равен на годишния бюджет на целия сектор "Сигурност" - над 2 млрд. и 300 млн. лева", каза Хиновски.

БЕХ изтегли два облигационни заема от западните борси, тоест 1 милиард и 150 милиона евро за рефинансиране на дъщерните компании в холдинга, допълни експертът.

Като се погледне генерално върху функциите на БЕХ се вижда, че той е един финансов холдинг. Няма стратегии как ще се връщат тези средства, единствено се мисли за тяхното рефинансиране и така се създава една дългова спирала.

НЕК има над 2 млрд. лева задължения. Там случаят е по-особен, защото в НЕК са активите на АЕЦ "Белене", оборудването което беше платено, когато в един ден започне този проект, тези активи ще бъдат прехвърлени към компанията, която го строи, обясни Хиновски.

НЕК има 5 различни лиценза за дейности, трябва да се преструктурира, той е много далеч от този момент, в който ще стане печеливша компания, смята енергийният експерт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във