Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МАРДЪН ВЛЕЗЕ В СХВАТКА ЗА ПРОЕКТА МАРИЦА-ИЗТОК 1

Купища упреци към вицепремиера Петър Жотев отправи на пресконференция в петък (11 май) Ричард Мардън, директор на проекта AES-3С Марица-изток 1 за изграждане на нова мощност на площадката на най-старата централа в енергийния комплекс (за подробности виж стр. 15-17). При това независимо от факта, че ден по-рано Министерският съвет одобри доклада по двата източномаришки проекта, писан и внесен именно от Жотев.
Според Мардън някои хора явно забравят, че Ей И Ес е подписала договор с НЕК за проекта още през октомври 1998 г., и то след спечелен търг. После, в продължение на 17 месеца, към него са изготвени много анекси. Въпреки това като добри граждани и инвеститори през месец май миналата година ние дадохме съгласие отново да бъде ревизиран договорът - каза американецът. - Много дълго продължи това преразглеждане и много ми се ще някои хора да проявят малко повече професионализъм в поведението си и да ни кажат какво всъщност става. Аз не отправям този упрек нито към хората от ДАЕЕР, нито към НЕК, където работят прекрасни специалисти. И мисля, че вчера (б.а. - 10 май) правителството взе най-правилното решение, като отстрани некомпетентните и остави преговорите да се водят от професионалистите на НЕК и ДАЕЕР.
За първи път Мардън реши да направи и изявление по най-коментирания въпрос по проекта, като с безброй сметки доказа, че високата изкупна цена на електроенергията от новите мощности всъщност е изключително ниска, едва ли не манна небесна за българската енергетика. Няма никакви възможности за намаляване на цената - категоричен бе той. - Смятаме, че тя е много, много конкурентна. Възвръщаемостта на вложенията ни е най-ниската от всичките ни проекти по света и е безспорно най-ниската спрямо рисковете, които съществуват в България. Денис Беки, моят генерален директор, преди няколко седмици заяви, че ако ще се преговаря по цената, то тя може да се коригира само нагоре. Така че, ако в хода на преговорите с ДАЕЕР и НЕК през следващите няколко седмици въпросът за цената бъде поставен, то тогава ние ще си тръгнем. Какво остава пък, щом трябва да намаляваме цената в пакет с още 21 забележки на Жотев, които ще са от полза единствено на България. Защото аз не мога да си представа Жотев да измисли нещо, което да е в наша полза като инвеститори. Така ще останем да работим само в 49 страни, а не в 50.
Независимо дали ни харесва, или не, но България продължава да бъде рисково място за инвестиции - подчерта още Мардън. - И ние сме структурирали сделката така, че да отчитаме фактори като общия политически риск в този район. Но Ей И Ес е поела риска да инвестира в България. Ние работим в много страни, в които никой друг не иска да инвестира, и ако напуснем, чудя се кой ли ще ни замести. Ясно ли е?
На журналистите беше обяснено, че на кредиторите ще бъде платена рискова премия от 50 млн. долара. И че ако проектът се реализирал в Унгария, то нямало да се плаща за никакъв риск.
Независимо от заплахите за оттегляне в крайна сметка Ричард Мардън отбеляза: Изразходваме средномесечно по 500 хил. долара. по този проект, а към края на годината цялата сума, вложена досега по него, ще стане 15 млн. долара. Затова не можем да си представим, че този проект ще изчезне яко дим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във