Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Манолова поиска финансовите отчети на енергодружествата

Омбудсманът Мая Маноилова поиска информация от Комисията за енергийно и водно регулиране по Закона за достъп до обществена информация във връзка с предстоящото увеличение на цените на електрическата енергия, считано от 1 юли.

Манолова поиска от регулатора Заявленията за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. и приложените към тях годишни финансови отчети и доклади за дейността за 2018 г. на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Повод за това са заличените данни във въпросните заявления на тези дружества, публикувани на Интернет страницата на КЕВР, които засягат финансовата обосновка на цените.

Предстои КЕВР да вземе окончателно решение за увеличението на цените на тока за битови потребители средно с около 3,5%. Според Манолова поради липса на пълна информация, гражданите нямат възможност да се подготвят и участват ефективно в общественото обсъждане, което ще се проведе утре от 10.00 часа в сградата на регулатора. Поканата бе публикувана на сайта на регулатора на 5 юни, като поканените за участие в общественото обсъждане са всички заинтересовани лица – държавни органи, браншови организации, енергийни предприятия, клиенти и организации на потребители.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във