Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Манолев привлечен като обвиняем заради къщата за гости

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия заместник министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие. Обвинението уточнява, че Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец са подали подвеждаща информация към Държавен фонд "Земеделие". Неверните сведения са представени, за да може фирмата на Ана Димитрова да получи средства от фондове, принадлежащи на ЕС в размер на 391 160 лева .На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева, съобщава още прокуратурата.

Действията на държавното обвинение последваха журналистическо разследване, което установи, че Манолев е предоставил земя и заем на Димитрова за построяването на къща за гости, която обаче той ползвал като частна вила. Манолев твърди, че няма нищо общо с проекта, но подаде оставка от поста зам.-министър на икономиката в разгара на скандала. 

В сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че полицията е направила обиск на въпросната къща за гости. МВР ще изиска регистрите на посетителите на къщите за гости, обясни Арнаудова. Освен тях ще се проверява и как са били одобрени проектите за отпускане на средства. Държавното обвинение подозира, че в много от случаите подставени лица са кандидатствали за финансиране, а "действителният" ползвател е оставал скрит. От думите ѝ стана ясно, че къщата за гости край Сандански е заварена от прокуратурата празна, почистена и с липсващи дискове от охранителните камери.

Проверка на прокуратурата установи, че 764 къщи за гости у нас са построени с европейски пари. Те са на стойност 202 млн. лева. Проверката е показала, че част от къщите за гости са в защитени зони по морето. Според Арнаудова има съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости.

Държавното обвинение смята, че Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е била разпитана, а междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за къщата на Манолев и оставил бележка с призив да не се разбиват врати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във