Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Маневрите на Велкова

Само седмица бе потребна на доскорошната шефка на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните фирми Марияна Велкова, за да преглътне уволнението си и да поеме по нов коридор на властта - досущ като вечната Амбър от романа на Катлийн Уинзор. И ако героинята на Уинзор е обявена от в. Ню Йорк Таймс за най-скандалната на всички времена, то Велкова може би е един от най-недолюбваните държавни служители през мандата на последното правителство.


За почуда на всички, след като на 11 март освободи от присъствието си агенцията за малките фирми, на 19 март Марияна Велкова изгря като главен секретар на спортното министерство. Както се казва: висшите чиновници не се губят, само сменят ведомството и етажа. Та така и Велкова - за три години успя да провали мераците на мнозина да се възползват от евросредствата по програмата Конкурентоспособност и когато те си отдъхнаха, че се е намерила сила, която да я свали от сцената, ето ти я предрешена като сив кардинал на Петър Стойчев. Блазе му на спортния министър и на спорта ни като цяло!


Как обаче стават тези еквилибристики с уволненията и назначенията, при положение че главен секретар на министерство не се става току-така. Все пак тази длъжност е най-високо в йерархията на държавните служители и е овластена с изключително много правомощия, включително и с подписването на договори. Чиновниците за нея се избират чрез конкурс по чл.10 от Закона за държавния служител. Задължителният им подбор беше въведен още от правителството на Симеон Сакскобургготски през 2003 г. с идеята да се подобри качеството на администрацията и да се повиши общественото доверие в начина, по който се извършват назначенията. Но както често се случва у нас, намеренията са едно, а чиновничеството съвсем друго.


Разбира се, секретар може да се стане и чрез конкурентен подбор на вътрешноведомствени кадри (чл.36, чл.82) или пък чрез преместване от една администрация в друга (чл.81б).


На пръв поглед ситуацията с Марияна Велкова няма как да се обясни с нито една от предвидените в закона възможности. Конкурс не е провеждан, тя не е била служител на Министерството на физическото възпитание и спорта, а няма и как да бъде преместена от една администрация в друга, след като бе уволнена от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните фирми на 11 март със заповед на бившия вече министър на икономиката, енергетиката и транспорта Делян Добрев.


За да разберем как точно Велкова се е настанила в креслото на главния секретар на спортното ведомство, потърсихме отговор директно от неговото ръководство. Обяснението, което получихме от заместник-министъра Иван Ценов, направо ни разби и потопи в дълбок размисъл. Оказва се, че чиновниците са бетонирани за държавната служба и няма сила, която да ги махне оттам. Дори и уволнени от едно място, те по право се връщат на предишното, после отиват временно другаде и чакат удобен момент да се изстрелят по-напред. Всичко това надлежно е предвидено в параграф 7 на преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния служител. Той гласи, че държавен служител, който бъде избран за народен представител, министър, кмет или бъде назначен за областен управител или за орган по чл.19, ал.4 от Закона за администрацията (какъвто е агенцията за малките фирми), има право след прекратяване на пълномощията му да заеме предишната си длъжност. За качествата на служителя не се казва нищо и именно от тази вратичка се възползва Велкова. Три дни след уволнението й на 11 март тя се връща начело на Инспектората в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, където е била, преди Трайчо Трайков да й повери грижите за малките и средните предприятия. Оттам насетне се задейства процедурата по преместване от една администрация в друга, като тристранното споразумение между чиновничката и министрите Асен Василев и Петър Стойчев е подписано на 18 март.


Така, при очертаващата се смяна на властта утре Марияна Велкова отново може да се върне на шефското място в Инспектората, което й е запазено по право. А после накъдето духне вятърът...


Учете се, чиновници! Урокът на Велкова е безплатен!

Facebook logo
Бъдете с нас и във