Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МАНДАТЪТ НА КЕХАЙОВ ПАК ПРОТИВОПОСТАВИ ЛЕКАРИТЕ

Вече никой не може да каже какво точно се случва в Българския лекарски съюз (БЛС). Мистерията около нелегитимното му ръководство е толкова необяснима, че дори съсловието трудно се ориентира в създадения хаос. Кой какво иска и кой за какво се бори, са въпроси, които нямат еднозначен отговор и объркват не само медицинската общност. Ясно е единствено, че корените на проблема са вътре в самата организация, но както по всичко личи, членовете й не са в състояние да се справят сами.
Сагата започна още в края на април, когато управителният съвет на лекарския съюз трябваше да насрочи редовен отчетно-изборен събор, за да смени онези шефове, чийто втори тригодишен (и последен) мандат бе изтекъл. Тъй като това не стана, а Законът за съсловните организации на лекарите и стоматолозите не посочва какво да се прави в такива случаи, председателят Андрей Кехайов смело се обяви за легитимен до провеждането на следващ събор и заедно със заместниците си продължи да представлява съюза в страната и чужбина. Оказа се обаче, че изход от порочния кръг има и той е изцяло в ръцете на бранша. Уставът на БЛС позволява съборът да се свиква по инициатива на районните лекарски колегии, ако три четвърти (тоест минимум 21 от общо 28) от тях пожелаят това. Но организацията му се точи и до днес, без особени изгледи да приключи с хепиенд.
Първият по-сериозен сигнал за евентуален изход от глупавата ситуация се появи във вторник (11 ноември), когато 22 от районните структури се обединиха около общото искане за свикване на събор и го депозираха в централата на БЛС. Предложението им е форумът да се проведе от 27 до 29 ноември, но уставът на съюза повелява решението отново да се вземе от ръководството. Ако то откаже, разпоредбите предвиждат датата да се определи от Контролната комисия. Тя вече е сезирна и е получила копия от решенията на регионалните колегии, но до реалното им приложение може и да не се стигне. Плановете на лекарите бяха осуетени ден по-късно от собствените им колеги - специалисти в извънболничната помощ, които декларираха, че напълно подкрепят сегашните си началници. В специална резолюция, приета единодушно от членовете на 21 районни колегии, се припомнят намеренията на медицинската общност да блокира с протести страната, ако не се възстановят преговорите за подписването на Национален рамков договор за 2009 г. и ако парламентът не приеме предложения от ръководството на лекарския съюз проектобюджет на Националната здравна каса. Отправят се и призиви да спрат опитите за сепаративно водене на преговори с цел разцепление и отслабване на съсловието, както и на опитите за изземване на функции и груба намеса във вътресъсловната дейност на БЛС.
Най-сериозният удар обаче дойде от самия Кехайов в четвъртък (13 ноември), когато изненадващо обяви, че събор ще има. Висшият форум ще се проведе от 13 до 15 декември в София и ще обсъди проблемите около Националния рамков договор и проектобюджета на здравната каса. Гласуване за избор на ново ръководство няма да бъде включено в дневния ред. Кехайов за пореден път прибягна до любимото си обяснение, че част от лекарските колегии още не са провели отчетно-изборните си събрания и преди това да се случи, не може да се преизбира управителен съвет. По думите му процесът се очаква да завърши до края на месеца, но за всички е ясно, че истерията няма да приключи толкова лесно. Преди свикването на събора ръководството възнамерява да провери легитимността на всички провели се досега събрания на лекарски колегии и нищо чудно да обяви повечето от тях за незаконни. Това, естествено, автоматично ще развали сговора на 22-те районни структури, пожелали смяната на шефовете си.
Най-радикалният план обаче е подготвен за най-опозиционно настроените колегии - тези във Варна, София, Кюстендил, Русе, Сливен и Благоевград. По думите на Андрей Кехайов правото на делегатите им да гласуват за избор на нов управителен съвет ще бъде отнето, защото структурите не са превели дължимия членски внос. В Закона за съсловните организации и в Устава на БЛС е посочено, че регионалните колегии са длъжни да правят по 2 лв. месечно отчисление за всеки свой член, само че още през септември въпросните колегии свалиха доверието си от съсловната организация и с официално писмо до централните органи оповестиха, че няма да превеждат членския си внос до свикването на събор. Задълженията на столичната структура са 270 000 лв., тези на колегията във Варна - 33 819 лв., Русе дължи 15 787 лв., Кюстендил - 10 927 лв., Благоевград - 9900 лв., а Сливен - 8500 лева. Кехайов им дава едноседмичен срок да преведат парите, но колегиите са категорични, че няма да изпълнят исканията му.
Очевидно е, че подобни действия връщат положението в изходна позиция, правейки услуга на самия Кехайов, който така силно държи на председателския пост, за да запази сериозния си бизнес с горива (доставяни на немалко болници в страната) и печатни материали (предимно бланки на здравната каса). Както писа БАНКЕРЪ, преди около две седмици червеният депутат Тодор Кумчев предложи промени в Закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Те вече минаха на първо четене в парламентарната здравна комисия и ако депутатите ги подкрепят и в пленарната зала, лекарите ще бъдат задължени да изберат ново ръководство до 21 декември. Следващите управителни органи ще са с тригодишен мандат и свикването на събор за смяната им ще трябва да става не по-късно от три месеца след изтичането на този срок. В противен случай правото да определи дата ще има здравният министър.
Дали споменатите предложенията ще спечелят сърцата на народните представители, е рано да се каже. Според част от депутатите държавата ненужно се опитва да се намеси в работата на неправителствена организация, но според други споровете са удобен повод за Кехайов да открие поддръжници във властта. По непотвърдена информация Кехайов планира да замени председателското си кресло с депутатско и се оглежда за политическа партия, която да му подаде ръка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във