Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Малтийски инвестиции за 285 млн. евро през последните 20 години

За последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта са положителни в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се нарежда на 22-ро място по размер на преките инвестиции в България. За първите девет месеца на 2017 г. инвестициите са положителни в размер на 15 млн. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на българо–малтийски бизнес форум, на който присъстваха представители на над 200 компании.

В рамките на събитието бе подписан Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Trade Malta, както и между двете търговско-промишлени палати.

Министър Караниколов посочи, че двустранните отношения между България и Малта се развиват добре, но трябва да се работи още по-усилено за увеличаване на стокообмена, който през 2016 г. е в размер на 58.6 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 г. възлиза на 22.2 млн. евро.

Икономическият министър подчерта, че чрез бизнес форума ще бъде даден стимул за развитието на търговско-икономическите връзки и ще насърчи представителите на бизнеса от двете страни. По думите му освен в търговията, съществуват възможности за сътрудничество в сферата на туризма, по линия насърчаването на малките и средни предприятия и междуфирменото коопериране и формирането на клъстери, развитие и реализиране на двустранни  проекти и инициативи в сфери като енергетиката, инфраструктурата, транспорта, околната среда, телекомуникациите и други.

Събитието е част от програмата в официалното посещение Мари-Луиз Колейро Прека, президент на Република Малта, която е на визита у нас по покана на Президента на Република България Румен Радев.

Караниколов ще проведе среща с Крис Кардона - министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес и с Кармело Абела - министър на външните работи и търговията на Малта, на която ще бъде обсъдено задълбочаване на търговско-икономическите взаимоотношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във