Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Малко поръчки и слаби продажби притискат фирмите

Малко са българските фирми, които правят прогнози, или представят месечни данни за своята дейност. Сред малкото изключения са "Хидравлични елементи и системи" АД, "М+С Хидравлик" АД, "Българска роза" АД - Карлово, "Софарма" АД.  

Дружествата са от различни сектори, но резултатите им за август са показателни. Извънредната ситуация у нас, както и ограничителните мерки, са дали своя негативен оттенък - свити приходи и по-ниски печалба, а за някои и загуба. 

 

 

"М+С Хидравлик" АД

не успя да изпълни прогнозите за дейността си през август. Това се вижда  от публикуваните финансови резултати. Компанията за производство, ремонт и търговия с хидравлични изделия и системи обявява продажби през осмия месец в размер на 5.96 млн. лева, а с натрупване от началото на годината те скачат до 66.33 млн. лева, съобщиха от дружеството. Фирмата е експортно-ориентирана и около 84% от продукцията й се изнася директно, а около 10% са клиентите й у нас, които също правят експорт.

Прогнозата обаче беше за приходите от продажби за август в размер на 5.97 млн. лева и 66.34 млн. лева с натрупване от началото на годината.

Междинната неокончателна брутна печалба за август е 1.24 млн. лева, а  за осемте месеца е 8.25 млн. лева.

"М+С Хидравлик" АД  прогнозира  приходите от продажби през септември да са  7.35 млн. лева и 73.67 млн. лева с натрупване от началото на годината.

"Хидравлични елементи и системи" АД

обявява неокончателен финансов резултат за юли и август - брутна печалба в размер на 406 хил. лева, а с натрупване - 3.09 млн. лева за осемте месеца. Резултатът сочи спад на печалбата с 12.39% в сравнение с осемте месеца на 2019-а. Фирмата отчита продажби за август на стойност 2.36 млн. лева, а за периода от началото на годината - 33.13 млн. лева, което представлява спад от 22.17% на годишна база.

Мениджърите на "Хидравлични елементи и системи" АД обявиха, че очакват продажбите през септември да са в размер на 4 млн. лева, с което общият спад на продажбите да достигне 22.18% в сравнение със същия период на 2019-а.

"Елхим Искра" АД

не успя да изпълни прогнозите за дейността си през август.  Приходите от продажби са в размер на 2.80 млн. лева, а  с натрупване от началото на годината - 20.14 млн. лева, което е спад от 18% спрямо приходите за същия месец година по-рано.

Прогнозата на производителя на акумулатори бе за парични постъпления за 2.85 млн. лева и с натрупване за 20.19 млн. лева.

От "Елхим Искра" АД, съобщиха, че неокончателния финансов резултат за август е печалба в размер на 99 хил. лева, но за осемте месеца дружеството е на загуба от 648 хил. лева.
Прогнозата за приходите от продажби за септември е за 2.50 млн. лева, а с натрупване за деветте месеца - 22.64 млн. лева.

"Българска роза" АД - Карлово

изпълни прогнозите за дейността си през август. Фирмата отчита продажби за 227 хил. лева и с натрупване от началото на годината 2.07 млн. лева. Очакванията бяха за парични приходи в размер на 188 хил. лева и с натрупване от началото на годината - за 2.04 млн. лева.

Неокончателният финансов резултат на "Българска роза" АД за август е загуба от 30 хил. лева, а  с натрупване от началото на годината загубата става 104 хил. лева.

Разчетите дават основание за повече оптимизъм и  компанията за производство на козметични продукти обяви  прогнозите си за продажби през септември в размер на 263 хил. лева и за деветте месаца 2.34 млн. лева.

Фармацевтичната компания

"Софарма" АД

съобщава  за спад на продажбите за август с 34% спрямо същия месец на миналата година. Понижение има и на вътрешния пазар - минус 44%, и при износа - минус 28 процента.

В крайна сметка през осемте месеца на тази година паричните постъпления от продажби на продукция намаляват с 10%, като и двете направления дърпат надолу финансовия резултат на компанията. Приходите от вътрешния пазар са намалели с 23%, докато само с 2% е спадът на продажбите за експорт. От фармацевтичната компания не дават официално обяснение за този вид на  резултатите.

Ситуацията с Ковид-19 кризата прави трудно прогнозирането на дейността на фирмите в следващите месеци. От своя страна допълнителните мерки за защита увеличават разходите им. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във