Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Малко над 26% от износа ни е за балканските съседи

През миналата пандемична година 26.06% от българския износ е бил насочен към съседните ни балкански страни, съобщава Националният статистически институт. Това означава, че няма съществена промяна, но показва и голямата обвързаност на икономиките на тези страни - чрез взаимните инвестиции, съвместните фирми, както и чрез работната сила, която пътува между страните, най-вече в крайграничните региони. COVID-кризата, затварянето на граници и ограничения в пътуванията не са оказали съществено влияние на търговските отношения. Към три от тези държави експортът ни дори е нараснал...

 

Все още е голям делът на износа на суровини и на стоки с ниска добавена стойност, а голям дял в стокообмена заема и ишлемето - най-вече за фирми от Гърция и Турция.

Експортът на българските фирми за седемте балкански страни - Гърция и Румъния (членки на ЕС), Турция, Северна Македония, Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина, през миналата година е бил на стойност 14.26 млрд. лева. В същото време вносът от тях е за 13.51 млрд. лева. По този начин страната ни отбелязва положително търговско салдо с тези страни от 745.9 млн. лв., което означава, че сме изнесли повече стоки, отколкото са внесени у нас.

Румъния остана най-големият ни търговски партньор на Балканите, като стокообменът е за 9.38 млрд. лева. В периода между януари и декември сме изпратили в северната ни съседка продукция за 4.97 млрд. лв. (спад от 2.1%), а сме внесли изделия за 4.40 млрд. лв. (също спад, но с 6.6 на сто). За България търговското салдо е положително с 574.5 млн. лева.

С Турция и Сърбия положението е в другата крайност.

Турция е най-големият ни търговски партньор извън страните от Европейския съюз. Стокообменът ни е за 7.73 млрд. лева. През дванадесетте месеца на миналата година сме изнесли за южната ни съседка продукция за 3.49 млрд. лв., а сме внесли за 4.24 млрд. лева. Спад в търговията има и в двете посоки.  От този месец България има нов посланик в Турция. На 11 март новоназначеният извънреден и пълномощен посланик в Анкара Ангел Чолаков връчи акредитивните си писма на президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Стокообменът със Сърбия е бил за 2.17 млрд. лева. Изнесли сме с 15.8% по-малко стоки - за 964.6 млн. лева. Вносът на сръбските фирми също е намалял, но само с 2.7% - за 1.20 млрд. лева. Нов посланик ще имаме и в Сърбия. Петко Дойков е определен да води дипломатическата мисия на България в Белград. 

От БТПП съобщават, че предстои организирането на двустранен бизнес форум със срещи между фирми от България и Сърбия като продължение на уебинара, проведен в началото на декември миналата година с Търговско-промишлената палата на Сърбия и посолствата на двете страни. Председателят на палатата  Цветан Симеонов сйбщи, че към момент 211 търговски представителства и 45 фирми с капитал от Сърбия са регистрирани в БТПП.


Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина

Това са трите страни, към които расте износът ни. В Северна Македония сме изтъргували стоки за 850 млн. лв., което означава ръст от 2.5 процента. Вноса обаче е намалял - с 9.1%, до 580.9 млн. лева. 

Стокообменът с Албания възлиза на 250.5 млн. лева. Износът на българските фирми е нараснал с 3.4% - до 174.6 млн. лева. При вносът на албански стоки ръстът е двуцифрен - 36.8%, но въпреки това търговското салдо остава положително за България. 

За Босна и Херцеговина сме изнесли с 26.7% повече продукция - за 158 млн. лева. Вносът обаче е намалял с 16.9% - до 41.2 млн. лева. 


Facebook logo
Бъдете с нас и във