Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Малките фирми ще останат извън програмата „Възстановяване“

Малките фирми няма да могат да се възползват от програма "Възстановяване“, коментира пред БНР председателят на Сдружението на малките и средни фирми Елеонора Негулова.

Коментарът й е по повод представената схема за получаване на кредити на пазарни цени, с 80% обезпечение от Фонда на фондовете, за възстановяване на дейността си след пандемията от Covid-19.

Целта е кредит до 70% от оборота през 2019 или 2020 година да могат да получат микро, малки и средни фирми чрез схемата на Фонда на фондовете. "Това веднага прави този вид продукт недосегаем за много от фирмите", предупреждава Елеонора Негулова.

По думите й, оборотният капитал не може да минава само през кредити. Особено за микропредприятията достъпът до кредити вече е изчерпан като опция, защото много от тях са взели и потребителски кредити, за да финансират икономическата си дейност като собственици. Трябва да има комбинация от грантови схеми с възможности за кредитиране с гратисни периоди, коментира Негулова.

Тя също така препоръчва да се разработят продукти, които са насочени към определени сектори и към определени географски региони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във