Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Малкият бизнес продължава да затъва

Фалиралите фирми стават все повече, а новооткритите - все по-малко. Това показва представеният в четвъртък анализ на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия. За поредното проучване, което трябва да работи в подкрепа на бизнеса и за насърчаване на износа, тя е платила 33 360 лв. от собствения си бюджет. Изпълнител на поръчката е обединението ИНСАЙТ, в което влизат Ноема на Георги и Маргарита Григорови и Сигма Хет на Иванчо Петков и Ралица Симеонова - Ганева. Договорът е сключен в края на миналата година. На практика анализът е направен на базата на остарели данни на Националния статистически институт от 2011 г. и на допитване за нагласите на 1000 български предприятия. Негови представители пък се оправдаха, че статистиката за фирмите се публикува с известно закъснение, тъй като не можели да обработят информацията по-рано.


Само през 2011-а закритите предприятия са над 26 хил., а очакванията за 2012-а са техният брой да нарасне до 27.5 хиляди. В същото време все по-малко са новооткритите фирми - през 2011-а те са били 43.5 хил., а година по-късно се очаква броят им да намалее с 5500. Тежки финансови затруднения изпитват 20% от малките и средните фирми и част от тях са принудени да изтеглят заем, за да оцелеят.


Все пак за да разширят дейността си, предприятията предпочитат да използват лични спестявания вместо банкови заеми. Над 70% от българските компании пък нямат достатъчно средства, за да инвестират в нови машини и технологии, а една трета от тях съобщават, че работят със старо оборудване и на практика не са конкурентни на европейските си партньори.


Традиционно най-големи затруднения изпитват предприемачите в Северна България, където броят на фалиралите компании неизменно расте. Докато в развиващите се южни региони броят на фирмите се увеличава. Така например ако в София работят около 100 хил. малки и средни предприятия, то във Видин те са едва 3 хиляди.


Като основна пречка за развитието си бизнесът сочи тежката администрация, сложните и дълги процедури за издаване на лицензи и разрешителни и високите такси, които са принудени да плащат малките и средните предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във