Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Малки рокади в бордовете

Теменужка Петкова смени хората, за които уж не отговаряше

Гергана Младенова е сменила Асен Гагаузов като член на управителния съвет на проектната компания за газовата връзка между България и Гърция - "Ай Си Джи Би“ (ICGB), установи проверка на "БАНКЕРЪ" в Търговския регистър. Младенова е съпруга на бившия външен министър в предишния кабинет на ГЕРБ - Николай Младенов, като двамата се венчаха през 2011-а и им кумува Бойко Борисов. Опозицията в лицето на БСП веднага заподозря управляващите, че назначават свои хора на ключови позиции броени дни преди да се разделят с властта. Но от свои източници "БАНКЕРЪ" научи, че в качеството си на съветник на Томислав Дончев - вицепремиера, отговарящ за европейските фондове, Младенова е била сред  най-активните поддръжници на проекта за изграждане на газовата връзка с Гърция и е правила всичко възможно за осигуряване на необходимите средства от Брюксел. Всъщност това, че тя наследява Асен Гагаузов, поне за хората, които са вътре в нещата, изглежда повече от логично. 

Бившият председател на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пък е заменил ексенергийния министър Петър Димитров в управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Цочев също не е случаен човек - той е завършил химическия факултет на Софийския университет със специалност "Радиохимия". Защитил е докторска дисертация през 1988-а,  бил е на специализация в Австрия и има 25 години трудов стаж в АЕЦ "Козлодуй". От  2004 до 2013-а именно той ръководеше Агенцията за ядрено регулиране. По негово време се разгоря скандал за качеството на използваното в централата ядрено гориво. Двама дългогодишни ядрени специалисти твърдяха, че в първата атомна има корупционна схема, която може да се окаже опасна за сигурността на реакторите. Според тях вместо свежо гориво за работата им се е използвало рециклирано. Тези твърдения обаче така и не бяха доказани. 

Поне на този етап все още не е ясно кой ще смени Румен Овчаров като представител на държавата в надзорния съвет на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". След като му бе повдигнато обвинение от прокуратурата за безстопанственост заради сделката за "Белене", през тази седмица Комисията за незаконно придобито имущество оповести, че ще разследва имотното състояние на семейството на червения енергетик. Съпругата на Румен Овчаров - Иванка, е едноличен собственик и управител на  компанията "Проенерджи БГ" с предмет на дейност консултантски услуги, проектиране и инженеринг в областта на конвенционалната и ядрената енергетика. 

Междувременно депутатите Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов внесоха в парламента питане до министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова какви заплати и допълнително материално стимулиране са получавали Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов, докато са били на служба в съответните държавни фирми. От писмения отговор на Петкова става ясно, че заплатата на Овчаров не се плаща от държавата, а е предмет на взаимоотношения между него и "Лукойл Нефтохим", възнаграждението на Гагаузов се е определяло от общото събрание на "Ай Си Джи Би", а пък Петър Димитров е получавал регламентирано по пет минимални работни заплати месечно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във