Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Малки фирми с 500 хил. лв. оборот на опашка за държавен грант

Започна кандидатстването по новата схема за малки и средни предприятия, обявена от Министерството на икономиката. Целта на процедурата е осигуряване на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лева.

Размерът на гранта е еднакъв за всички одобрени кандидати - 50 000 лева.

Допустими са само кандидати, които са регистрирани преди 01.01.2019 г. и са извършвали стопанска дейност през 2018 г. и 2019 г. и имат минимум две приключени финансови години. 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 15 март. 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 78.233 млн. лева. Над 66.498 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а 11.734 млн. лева е националното съфинансиране.

Само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури, отчете икономическият министър Лъчезар Борисов. 

"По преоценката на микро и малки компании са изплатени близо 10 млн. лв. , а по процедурата в подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки, изпълнявана съвместно с НАП, са преведени близо 7 млн. лв. към фирмите. Допълнително за последната седмица ББР е потвърдила кредити за близо 10 млн. лв", обясни Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във