Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Макрон: Франция няма да блокира Хуавей, нито ще води технологична война

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция не си е поставила за цел да блокира китайската компания "Хуавей", нито да започва някакъв вид технологична война, предаде Ройтерс.

Той говори ден след като правителството на САЩ вписа китайския телекомуникационен гигант в "черен списък". Президентът Доналд Тръмп забрани на "Хуавей" да купува ключови американски технологии без специално разрешение и забрани на американските телекомуникационни мрежи да инсталират техника на "Хуавей" по съображения за националната сигурност.

"Нашата перспектива не е да блокираме "Хуавей" или която и да е друга компания, а да запазим националната си сигурност и европейския суверенитет. Мисля обаче, че е неуместно да започваме сега технологична или търговска война", подчерта Макрон, говорейки на събитие в Париж.

Холандският вестник "Де Фолкскрант" междувременно цитира неназовани разузнавателни източници, че"Хуавей" разполага със скрита "задна врата" в мрежата на холандска телекомуникационна компания. Според вестника холандската разузнавателна агенция AIVD сега проверява дали тази ситуация дава възможност на китайското правителство да шпионира.

В статията няма никакви конкретни данни дали въпросната "задна врата" е хардуер или софтуер, как действа и дали изобщо е била използвана.

Говорител на "Хуавей", цитиран от Ройтерс, отрече пред вестника тези обвинения. "Ние спазваме законите и правилата във всяка страна, в която оперираме - каза той. - "Хуавей" държи затворена вратата за правителствата или за онези, които искат да използват нашата мрежа за действия, които биха застрашили киберсигурността."

Говорител на AIVD отказа да коментира пред Ройтерс написаното в холандския вестник. През април AIVD заяви, че е "нежелателно Холандия да зависи от хардуер или софтуер на компании от страни, изпълняващи активни киберпрограми, насочени срещу холандските интереси", посочвайки конкретно Китай и Русия, добавя Ройтерс.

Две от трите те големи холандски телекомуникационни компании, KPN и VodafoneZiggo, отказаха да коментират написаното във вестника, а третата - T-Mobile/Tele2 каза, че не знае за никакво разследване на AIVD.

Миналия месец KPN съобщи, че ще изключи техника на "Хуавей" от "ядрото" на своята мобилна мрежа в бъдеще, но ще продължи да използва радио кули на китайската компания.

За опасностите, свързани с "Хуавей", предупреди и бившият шеф на британската служба за външно разузнаване МИ-6 Ричард Диърлав, цитиран от Ройтерс. Според него китайската компания представлява толкова голям риск за сигурността на Обединеното кралство, че правителството трябва да преразгледа решението си да й даде ограничена роля при изграждането на 5G (5-Джи) мрежи.

Този въпрос особено нашумя през последните дни на Острова след визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и предупреждението му, че Лондон трябва да промени отношението си към Китай и "Хуавей". Той сравни втората по обем икономика в света със заплаха за Запада, подобна на онази, която някога представляваше Съветският съюз.

Според Диърлав, който бе шеф на МИ-6 в периода 1996-2004 г., е дълбоко обезпокоително, че британското правителство "изглежда е решило да предаде развитието на част от най-чувствителната си и критична инфраструктура" в ръцете на китайска компания. Той изрази надежда, че бъдещият британски премиер ще преразгледа това решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във