Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Майкрософт" влезе в "София тех парк"

Калин Динчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Седмица след скандалите и смяната на ръководството на "София тех парк" технологичният център може да се похвали и с добра новина. На площ от 400 кв. м в сграда "Инкубатор" световният гигант в ИТ индустрията - "Майкрософт", отвори cвoя Іnnоvаtіоn Сеntеr. Той обединява местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с американския концерн за подпомагането на млади предприемачи и местните индустрии. Инвестицията е 350 хил. лв, като студенти и български стартъп фирми ще имат свободен достъп до водещите технологии на "Майкрософт" (като HoloLens за тестване и разработване на приложения), Surface Book и Surface tablet и други. 

"Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Microsoft, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Страната ни вече е доказала потенциала си в това направление и се радваме, че екипът на Microsoft има принос за някои от най-успешните български стартъпи на международна сцена", заяви по време на откриването Калин Динчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Бившият президент Росен Плевнелиев, който е идеолог на софийския технологичен парк, пък припомни как преди пет години в рамките на официално посещение в САЩ се е срещнал в Бостън с Бил Гейтс. Тогава милиардерът и филантроп е обещал да помогне на България в няколко направления, едно от които е модернизиране на училища и библиотеки. "Наистина не вярвах, че това може да се случи... - каза Плевнелиев. - Но, за щастие, времето и основателят на Microsoft опровергават песимизма на тогавашния държавен глава и днес, пет години по-късно, в "София Тех Парк" е открит първият Innovation Center на Microsoft в страната ни."

Facebook logo
Бъдете с нас и във