Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МАЙКРОСОФТ ПРЕДЛАГА НОВИ ПРИМАМКИ

Водещата компютърна компания Майкрософт ще промени стратегията си за борба с компютърното пиратство у нас. Това стана ясно, след като управляващият директор на корпорацията в България Теодор Милев подписа меморандум за партньорство с Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ).
Договорът предвижда фирмите - членове на БАИТ, да се включат в програмата на Майкрософт Открито абонаментно лицензионно споразумение. Така те няма да заплащат наведнъж цялата сума за продуктите на Майкрософт, а ще внасят годишна абонаментна такса за всяко работно място в рамките на фирмата. Майкрософт от своя страна ще предостави на партньорите си най-често употребяваните свои продукти: Уиндоус, Майкрософт Офис и др.
Годишният абонамент за едно работно място ще е 190 щ. долара, а до месец септември, когато изтича промоцията на новата оферта на американската фирма, неговата стойност ще бъде намалена с 50 процента. Допълнителни привилегии ще се дават за фирми, в които вече има инсталирани лицензирани продукти на Майкрософт. Според Теодор Милев, в българския информационен бранш има близо 1000 дружества и с подписването на меморандума може да се създаде полезна практика за повсеместно използване на лицензирани продукти на Майкрософт.
С програмата Открито абонаментно лицензионно споразумение софтуерният гигант налага новата за българския пазар тенденция да се наемат програмни продукти, вместо да се купуват. Това ще намали облагаемата с данък печалба, тъй като наемането на компютърните програми се определя нормативно като услуга и се приема за присъщ разход на фирмите.
Същевременно обаче практиката за наемане може да доведе до сериозно обвързване на фирмите с производителя. И ако след изтичане на тригодишния период на договора той не бъде подновен, българските компании ще бъдат лишени от правото да ползват лицензираните продукти на Майкрософт. От друга страна, не се знае и какви ще са бъдещите условия на компютърния гигант, в случай че неговите партньори решат да подновят договора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във