Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МАЙКРОСОФТ ИЗБРА СОФИЯ ЗА ЦЕНТЪР НА ЛОГИСТИКАТА СИ НА БАЛКАНИТЕ

Световният гигант в областта на компютърните технологии Майкрософт е променил намерението си да строи в Сърбия център за онлайн поддръжка на софтуера си за Балканите и е решил той да е в София. До една година ще е готов центърът, който ще обслужва България, Словения, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия и Гърция. Това съобщи във вторник (4 юли) Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт-България, след като заедно с председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков подписаха меморандум за сътрудничество. Милев не даде подробности за инвестицията, за работните места и мащабите на проекта, защото фирмата, която ще го реализира, е поискала конфиденциалност. България и Румъния са избрани от компанията за изграждане на такива центрове заради добрите си IT- специалисти, стабилна икономика и добра перспектива, каза още Милев и обясни, че всички следващи варианти на Windows ще имат и версия на български език. Новата платформа Windows Vista и програмите в Microsoft Office 2007 ще са с български вариант само три-четири месеца, след като започне продажбата им.
Центърът в България ще е много по-голям от този, който Майкрософт направи в Румъния, защото ще е насочен към цялата поддръжка на софтуера, докато офисът в Букурещ е само за определен кръг от програми и лицензи, обясниха от Майкрософт.
Междувременно в началото на седмицата страната ни посетиха едновременно вицепрезидентите на Майкрософт и най-бързоразвиващата се ИНТЕРНЕТ търсачка Гугъл. Ерик Ръдър, старши вицепрезидент на Майкрософт, който е у нас от понеделник, се срещна с президента Георги Първанов, с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с премиера Сергей Станишев. Според официални съобщения обсъдени са били сътрудничеството в областта на електронното правителство, както и реализацията на проекти в сферата на електронното обучение. Премиерът Станишев се срещна и с Винт Сърф, вицепрезидент на Гугъл и председател на Борда на Международната корпорация за ИНТЕРНЕТ имена и адреси, както и с ръководената от него делегация. Дискутирано е било развитието на информационното общество в България и възможностите за неговото подпомагане от страна на чуждестранните партньори с конкретни мерки в областта на компютърното образование, по-широкото използване на ИНТЕРНЕТ, развитието на телекомуникационната инфраструктура в страната, както и създаването на високотехнологични паркове и бизнес инкубатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във