Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Майката на Пеевски отрича да е свързана със сина си

Ирена Кръстева

Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирeнa Кръcтeвa, е възразила срещу включването ѝ в "черния списък" на санкционираните по закона "Магнитски". Тя претендира, че няма бизнес свързаност със сина си. Това обяви на брифинг финансовият министър Асен Василев.

"Такова възражение имаме от г-жа Ирена Кръстева, която пише, че не е свързана с Делян Пеевски", каза той.

Прeди ceдмицa имeтo нa бившата директорка на Българския спортен тотализатор, кoятo e мaйкa нa caнкциoнирaния oт финaнcoвoтo миниcтeрcтвo нa CAЩ Пеевски, пoпaднa в чeрния cпиcък нa българското финансово министерство. Кoмиcиятa, кoятo oтгoвaря нa пoлучeнитe възрaжeния, прeдcтoи дa ce прoизнece. Тя ce cъбирa вeднъж ceдмичнo, oбяcни Василев.

В списъка са включени "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на  Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC)". Участвали са в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка.

"Възраженията се разглеждат от комисията на базата на предоставени документи. Ако се установи, че някой от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени. Една фирма вече беше извадена, защото се оказа, че при вписването е направена грешка в Търговския регистър", уточни министърът на финансите.

Водещите фигури от санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков, оспорват в съда продължението на санкционния режим, въведено от правителството. Във Върховния административен съд вече са подадени жалби от фирмата "Интръст", която е собственост на Пеевски, както и от партията "Българско лято", чийто лидер е Божков, срещу т.нар. черен списък на българското Министерство на финансите . Съобщава се, че по жалбата на "Интръст" още не е образувано дело.

Впрочем още преди седмица се разбра, че партията на Васил Божков "Българско лято" е внесла жалба във ВАС срещу решението на правителството да направи "черни списъци".

"Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди "началници" (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони", посочи Божков.

В разширените списъци на финансовото ведомство са включени над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски. Министерството разпореди също така всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки с фирми от "черния списък" по закона "Магнитски".

Междувременно третият санкциониран от САЩ по "Магнитски" Илко Желязков подаде оставката си като заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Оставката му е била внесена на 14 юни в деловодството на Народното събрание. Веднага след скандала Желязов излезе в отпуск, който е изтекъл. Затова той, освен че е депозирал молбата си за освобождаване, която ще може да бъде разгледана след конституирането на 46-ото Народно събрание, е удължил отпуска си до 23 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във