Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мая Манолова скочи на КЕВР заради цената на природния газ

Омбудсманът Мая Манолова изпрати остро становище до КЕВР срещу драстичния скок на цената на природния газ. 

"Без да е още факт решението на КЕВР за утвърждаване новите цени на газа, се провежда открито заседание за обсъждане на доклад относно изменение на цени на електрическата енергия. Създава се впечатление за хаос и замитане на следи от недалновидни решения или бездействия. Както всички знаем увеличението на цените на основни горива води след себе си увеличение на цените на стоките и услугите, но не и обратното. Увеличението на цената на природния газ неминуемо ще доведе до увеличение на цените на електрическата и топлинна енергия, на хранителните продукти, на транспортните и медицински услуги, фармацевтични продукти и т.н. Необходимо е да подчертая, че при изпълнение на регулаторните си правомощия КЕВР следва да се ръководи и от принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите, както и за създаване на гаранции за защита на крайните клиенти. Убеждението на гражданите е, че при взимане на решенията надделяват интересите на енергийните предприятия", заяви Манолова.

Тя е категорична, че при вдигане на цените на природния газ, на електрическата и топлинна енергия следва да се прави анализ от експерти за отражението им върху икономиката и потреблението.

"Становището ми относно рязкото увеличение на цената на природния газ е, че това е поредния натиск върху българския народ и ще доведе до трудно преодолими, а за някои групи от хора – непреодолими проблеми", обясни омбудсманът. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във