Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мая Манолова се среща с миньорите от Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с експерти от Министерството на труда и социалната политика, Националния осигурителен институт и Агенцията по заетостта, ще се срещне днес с миньорите от последния подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол. 400  работници остават без работа, заради поетапното закриване на рудника, което предизвика тревожност сред тях и техните семейства.

Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени, няма да могат да се пенсионират, а други имат нужда от преквалификация и нови работни места.

Миналата седмица бе съобщено, че Агенцията по заетостта ще помага за намиране на заетост на миньорите в Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени.  Агенцията ще изпрати екипи, които ще разгледат всеки един конкретен случай, за да бъде оказана подкрепа за започване на работа в региона на 400-те подземни работници, които ще бъдат освободени от средата на следващия месец. 

Според Манолова, по-големият проблем ще възникне за миньорите, които ще трябва да се пенсионират. "В края на миналата година, народните представители промениха закона, с което се отнема правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници да се пенсионират при определени преференциални условия", припомни омбудсмана. 

Част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени, са работили реално по 20 години под земята, а сега за да се пенсионират ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години още 10-12 години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във