Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мая Манолова предлага закон за гарантиране правата на работниците

Омбудсманът Мая Манолова предложи за разглеждане внесения от нея в партньорство с КНСБ законопроект за промени, гарантиращи правата на работниците с неизплатени трудови възнаграждения. Това стана на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Работодателските организации възразиха срещу инициативата на омбудсмана. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че на законодателна инициатива имат право народните представители и Министерски съвет. Пред медиите той определи предложените промени като "загуба на време". Аргументите му за това бяха, че има вече създадена временна комисия в парламента и е редно тя да се произнесе. Вече е създадена временна комисия в парламента е по-добре тя да се произнесе.

"Под знамето на борба със забавянето изплащането на заплати се предлагат мерки, които на практика забраняват кредитирането, разпореждането със собственост, затрудняват допълнително компании с недобро икономическо състояние и в крайна сметка вредят на хората", коментира пред медиите Велев.

Омбудсманът Мая Манолова отговори, че подобно поведение е най-малкото некоректно. Тя се въздържа и посочи, че не би употребила думата "цинизъм". Манолова настоя, че правото на труд и възнаграждение са конституционни права на българските граждани и тя ще се бори за тях.

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който е и председател на НСТС заяви, че проектът, предложен от Манолова, ще бъде включен за дебат в следващото заседание на НСТС.

Мая Манолова не възрази срещу отлагането на разглеждането на така предложените текстове, но възрази срещу тона на работодателските организации. Тя изтъкна, че съществува проблем със заплатите в България и има некоректни работодатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във