Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мая Манолова поиска ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи

Омбудсманът Мая Манолова поиска ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи. Общественият защитник подчерта, че е дошло времето за пълна ревизия на законността на извършените реституции, заменки и на процедурите, които предвиждат застрояване, особено в парковете и зелените площи.

Манолова отиде днес пред сградата на Столичната община, където подкрепи инициативата на няколко граждански организации, които протестираха срещу презастрояването на зелени площи в София. „Обединена София срещу презастрояването“ бяха подготвили конкретни искания до кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелената система в града.

„Смятам, че това, което искат гражданите е напълно справедливо и в интерес на София. Аз съм за това Столичния общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на малкото останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства. Даже бих разширила това искане – подобна забрана за произнасяне от страна на Общинския съвет за унищожаване на части от зелената система на столицата, трябва да се разпространят и върху работата на следващия Общински съвет“, обяви Манолова. 

Според нея е крайно време да се сложи точка на застрояването на градинки, междублокови пространства, на ограждане на паркове. 

„Плаче за ремонт и общинската наредба за провеждане на обществените обсъждания. Всички сме наясно, че те са абсолютно формални и че реално администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите, освен разбира се, когато те по категоричен начин с гражданска инициатива не заявят своите искания“, каза Манолова и допълни, че гражданите трябва да имат възможността да обжалват пред административните съдилища актовете на Столична община за строителство, визи за проектиране, строителни разрешения, за да се проверяват по съдебен ред всички посегателствата върху зелени площи и съответно да се преустановяват.   

 


 

 

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във