Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мая Манолова лично написа споразумението за колективен трудов договор на миньорите от Оброчище

Работещите в "Евроманган" ЕАД започват работа днес, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Миналата седмица работещите в мината са изпратили жалба до обществения защитник и вчера сутринта тя е пристигнала на място, за да се запознае с проблемите и техните искания. След положени сериозни усилия през целия ден от омбудсмана за среща с представител на фирмата в късния следобед тя се е осъществила със съдействието на Министерството на енергетиката. 

Позицията на работодателя е изглеждала категорична, че исканията на миньорите са нереалистични. Към 17.30 ч. е пристигнал и 5-членен екип от Инспекцията по труда в Добрич, който му е връчил призовка за представяне на документи. Служителите са обяснили, че от години се опитват да стигнат до някого от ръководството на фирмата, но частната охрана не ги допуска.

Изпълнителният директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс е приел да подпише споразумението за рамков договор, който омбудсманът е изготвил собственоръчно и е подписал като свидетел. В него е посочен ангажиментът на Уелингс от 1 април да увеличи заплатите на всички 230 служители в рудодобивния комплекс със 158 лева. Освен това ще бъдат осигурени ваучери за храна и за дните, в които е положен извънреден труд, медицински прегледи, увеличение от 23 ст. на 30 ст. на час заплащане за нощната смяна, минерална вода и ободряващи напитки за миньорите - втора смяна.

Настояването на работниците за безплатен транспорт до работното място също е било удовлетворено. Дните на протеста - от 9 до 23 март ще се начисляват като платен отпуск, а за миньорите, които нямат право на такъв - като неплатен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във