Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Махнаха жълтите павета от градинката пред Софийския университет

Премахнаха жълтите павета от градинката пред Софийския университет.  На тяхно място ще бъдат поставени гранитни плочи. Голяма част от паветата  ще се използват наново, но преди това ще трябва да се почистят и сортират.

„Извадени са края на 70-те години от оригиналните си места на софийските улици и са въведени като градински интериор, те никога не са били  мислени за тротари или пещеходни зони, те са били мислени за улична настилка”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Би Ти Ви.

Проектантът също смята, че жълтите павета нямат място там - на мястото им ще бъдат поставени гранитни плочки, които са грапави и няма да хлъзгат.

Гражданите реагират различно на новината, че жълтите павета няма да бъдат върнати тук след края на ремонта. 

Жълтите павета са със статут на културна ценност, затова промяната е съгласувана първо с Института за опазване на паметниците на културата, увериха от общината. Извадените павета ще послужат за замяна на счупените такива на ул. "6-ти септември". Тези, които останат неизползвани и след пренареждането, ще бъдат складирани и използвани за бъдещи ремонти.

От гражданската организация "Спаси София" настояха за по-засилен контрол върху строителя по време на всеки демонтаж или монтаж на павета. От общината увериха, че извършват периодични проверки, като например преброяване на всички павета в града.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във