Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Магистрала "Струма" е силно засегната от пожара и остава затворена и в следващите дни

Движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено и в следващите дни. Днес екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата на 13 август.

Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопастността на движение е задължително спиране на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите, съобщават от пътната агенция.

Както и че след като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни работи, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Както "Банкеръ' съобщи, във вторник към 17.20 часа се запалиха чували в склад на предприятието за вторични суровини "Феникс Дупница". Пожарът избухна в купища полиетиленови боклуци, складирани под мост на аутобана. Собственикът на фирмата за вторични суровини Кольо Илиев признава, че не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковки от лекарства да бъдат съхранявани под моста на магистралата. “Полиетиленовият отпадък трябваше да отидe за изгаряне в ТЕЦ “Бобовдол“, казва Илиев.

В сряда Илиев заяви, че причината за пожара е "нещо запалително, хвърлено от магистралата". Той обясни също така, че складирал отпадъците под моста, тъй като "нямал възможност да намери друго място". Чувалите се съхранявали там от 1997 година. 

Дружеството е санкционирано три пъти през последните пет години, а наложените глоби са за почти 20 000 лева. Едната глоба е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга глоба е за запалване на същото сметище през 2014 година, когато магистралата още не е минавала оттам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във