Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Магистрала може да свърже Западна Европа с Атина през „Дунав мост“ при Видин

Кметът на общината Видин Цветан Ценков, еврокомисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов.

Изграждането на изцяло нова магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през „Дунав мост 2“ обсъдиха във Видин вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра и кмета на общината Цветан Ценков. Реализацията на един  такъв проект би улеснил значително транзитния трафик и ще даде тласък на развитието на  икономиката на трите страни. Но е необходимо да бъдат изградени около 200 км участъци в Румъния и още толкова от българска страна, включвайки пробиването на тунел под Петрохан и завършване на  липсващия участък от АМ „Струма“ в Кресненското дефиле. Това ще бъде най-прекият път към пристанищата на Бяло море, а и важен транспортен коридор, който е достатъчно натоварен и в момента, отбелязва министър Караджов. По думите му към проекта има интерес от Гърция и Румъния. 

Еврокомисар Ферейра насърчи трите държави да работят за създаването на  общ  проект, за който да се търси финансиране. Тя информира, че България ще получи над 17 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за развитие на регионите в периода 2021-2027 година. „Заложени са много стимули за растеж. Радвам се, че правителството е решило да пренасочи част от средствата за развитие на Северна и Северозападна България“, каза Ферейра. Тя отбеляза, че това е рекорден бюджет за страната ни, припомняйки, че в предишните два периода сме получили около 15 млрд. евро.

Правителството и местните власти обаче освен за подобряване на инфраструктурата трябва да залагат и на проекти за модернизиране на образованието, иновации, икономика с висока добавена стойност и туризъм. Това е начин да се привличат младите хора да останат тук и да получават по-високи заплати. Според Ферейра дигитализацията и електронните услуги ще направят атрактивни за живот и по-малките населени места.

Вицепремиерът Гроздан Караджов съобщи, че по Програма „Развитие на регионите“ са предвидени 600 млн. лв. за Северозападния район. Всяка област в него ще може да кандидатства за средства, като регионът с най-добри проекти ще получи най-голяма част от тях. Вицепремиерът подчерта, че Видин има огромен потенциал за развитие на туризма заради богатата история, култура и традиции. Според него наличието на по-добри пътища и скоростен влак ще променят значително облика на региона и перспективите пред него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във