Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Магистрала "Хемус" ще бъде завършена до 2024 г.

До началото на 2024 година автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло. Този график не е оптимистичен, а реалистичен. В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина. Това каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

"Приключва проектирането на 52 километра между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година. През август тази година ще стартира тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде реализиран и той", заяви Нанков, цитиран от БТА. 

Министърът прогнозира, че около 160 километра от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 година.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, отбеляза Нанков. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във