Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Луксозният бутик в Барселона бе скоростно затворен

Луксозният магазин за дрехи в центъра на Барселона, в който Борислава Йовчева се занимавала с "управление и контрол", изненадващо бе затворен, съобщи испанският вестник „Периодико“

Затварянето му съвпадна с деня, в който изданието публикува три статии, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с бившата манекенка и нейното семейство. По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

"За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имоти, нито съм ходил там – ходил съм в Барселона преди 15 години. Подбрани са хора, някои от които не съм ги виждал 10-15-20 години", заяви в петък министър-председателят и добави, че никоя прокуратура, полиция, власт не го е търсила, за да го попита това вярно ли е. 

"Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. Децата на разузнавачите от ГРУ са тези, които го говорят – които са в Европарламента", посочи Борисов и поиска да се обзаложи за няколко рубли, че всичко идва "от изток".

Работещи наблизо потвърждават, че скъпият магазин за дрехи на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен между четвъртък и петък. От вчера вече има и обява на агенция за недвижими имоти, която отдава под наем помещенията от 140 квадратни метра.

Йовчева и баща й имат дялово участие в две компании със седалище в Барселона:  Numin Invest SL и EMA BGS SL , които от 2013 г. са получили над пет милиона евро. Според разследванията тези суми идват от "физически лица, които не пребивават в Испания".

Полицията е снимала Йовчева да шофира из града луксозен бял Porsche Macan, регистриран на името на EMA_BGS SL. Антикорупционната прокуратура оценява автомобила на стойност поне 70 000 евро и посочва, че той е купен със заем от банка в Барселона. Данъчните са установили, че такъв разход трудно може да си позволи, човек, чийто магазин работи на загуба. 

Йовчева и баща й имат дялово участие в две компании със седалище в Барселона:  Numin Invest SL и EMA BGS SL , които от 2013 г. са получили над пет милиона евро. Според разследванията тези суми идват от  "физически лица, които не пребивават в Испания".

След година разследвания полицията заключава, че са направени инвестиции в тази испанска провинция, които надхвърлят пет милиона евро. Проблемът е, че не са намерени доказателства, че бившият модел  и баща й имат законни доходи, които да им позволят да водят луксозния живот, които си позволяват.  В своите доклади антикорупционното звено посочва, че недекларираните средства  на бащата и дъщерята идват от висши служители на българското правителство. 

В статията на "Ел Периодико" се казва, че проверката е предизвикана по сигнал от България от ГД "БОЕЦ".

Междувременно соченият в разследването на "Ел Периодико“ като основен акционер във фирмата Numin Invest SL Александър Чаушев обяви пред в. „24 часа“, че луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там под наем. "Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там", казва той.

Йовчева е живяла в луксозния имот като наемателка, но Чаушев казва, че не я познава лично. Взаимоотношенията им преминават през посредническа брокерска фирма.

"Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона през това време", обяснява Чаушев.

Той е закупил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във