Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ ВДИГНА КАПИТАЛА СИ НАД 30.5 МЛН. ЛЕВА

Акционерите на Лукойл Нефтохим Бургас решиха да увеличат капитала на дружеството от 13 545 743 на 30 545 734 лева. Това стана на извънредно общо събрание, което се проведе на 14 февруари. Ще бъде пусната емисия от 17 млн. акции с номинална стойност 1 лев всяка и емисионна стойност 9.1 долара. Всички 17 000 000 акции от новата емисия са записани от мажоритарния акционер ЛУКОЙЛ Юръп Холдингс БВ - Холандия. Увеличението ще се извърши чрез непарична вноска, която представлява 35 хил. акции от капитала на находището СеверТЕК ЗАО - Русия, собственост на ЛУКОЙЛ Юръп Холдингс БВ - Холандия. Според изготвено и прието от съда заключение паричната оценка на акциите е 245 млн. долара.
Още от миналата година дружеството планира да разшири дейността си в България. През ноември президентът на Лукойл Вагит Алекперов заяви, че до 2011 г. компанията предвижда да инвестира в България повече от 1 млрд. долара. Петролният гигант възнамерява да вложи в развитието на нефтопреработването в Бургас около 750 млн. долара, а за разширяване на мрежата за продажби на дребно - около 200 млн. долара. Очаква се до 2015 г. да се проведе комплексна реконструкция на химическата част на производството. В инвестиционната програма 10% от всички средства ще бъдат за екологични строежи. След приключването на програмата нефтопреработващият завод ще произвежда около 7.5 млн. тона гориво. Планирано е още мрежата от бензиностанции на компанията да се увеличи до 292, което значи, че те ще бъдат 10% от общия брой бензиностанции в България.
Петролната фирма има интерес и към строежа на жилища в София. Кметът на столицата Бойко Борисов подписа меморандум с директора на Лукойл Вагит Алекперов, според който нефтената компания ще построи жилищни сгради по строителна себестойност на терени, които са общинска собственост. Лукойл ще реализира за своя сметка и проекти за инфраструктурно облагородяване на парковата среда, като ще поеме издръжката на пространствата около паметника на Съветската армия и Руски паметник. От Лукойл България съобщиха, че кметът на София е изразил готовност да осигурява чрез своите специализирани органи и звена проучване на подходящи по градоустройствени параметри общински имоти, върху които могат да се реализират обекти, свързани с основната дейност на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във