Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ СКЛЮЧИ СДЕЛКА С ПЕТРОЛ ЗА НАД 230 МЛН. ЕВРО

Лукойл България ЕООД купи от конкурента си Петрол активи за над 230 млн. евро. В четвъртък (24 април) Комисията за защита на конкуренцията разреши извършването на сделката с мотива, че пазарният дял на купувача ще нарасне минимално и няма да се отрази негативно на пазара.
Двете компании са подписали и извънсъдебно споразумение, с което уреждат всички спорни въпроси помежду си и оттеглят съдебните си искове, заведени през миналата година. Освен това са прекратили и спорния 15-годишен договор за доставка на горива и са го заменили с нови спогодби.
Конкретните параметри на сделката предвиждат Лукойл България да стане собственик на 75 бензиностанции в цялата страна, както и на петролната база Илиянци в София. Обектите се оценяват на 237 млн. евро, като по-голямата част се пада на бензиностанциите - 156.1 млн. евро.
Нефтената база е първият регистриран склад по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти и в него могат да се съхраняват 50 хил. куб. м дизелови горива и 30 хил. куб. м бензини. По данни на Петрол той е и най-оборотният от всички подобни обекти в страната. Със закупуването на склада в Илиянци Лукойл България ще може да го свърже с продуктопровода, който сега свързва бургаския нефтозавод с други пет пласментно-снабдителни бази.
Придобиването на бензиностанциите пък изглежда напълно логично, тъй като и сега приблизително същият брой обекти на Петрол работят с логото на Лукойл и зареждат горива от бургаската рафинерия.
Председателят на надзорния съвет на Петрол Митко Събев определи сделката като изключително добра за двете дружества и допълни, че по този начин ще се подобри пазарът на горива в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във