Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ ЩЕ СТРОИ НЕФТЕНА РАФИНЕРИЯ В ТУРЦИЯ

Руската енергийна компания Лукойл планира да построи на турското черноморско крайбрежие нефтопреработващ завод, в който ще инвестира между 2 и 2.5 млрд. долара. Планира се предприятието да преработва годишно между 8 и 10 млн. т нефт, включително и казахстански.
Според турския вестник Милиет (Milliyet) Лукойл вече се е обърнал към властите в Анкара за получаване на разрешение за подготовка на проекта и отреждане на терен за строежа на новата рафинерия. Поискано е било също компанията да получи лиценз за арендоване на местни бензиностанции.
Не е тайна, че руският енергиен гигант, който притежава 1.3% от световните запаси на суров петрол и произвежда 2.1% от световния добив, се ориентира към строителство на нефтопреработващи мощности. По-същественото за България е дали ще има руски и казахстански нефт за петролопровода Бургас - Александруполис, след като само на около 30-ина километра на юг Лукойл ще преработва по 8-10 млн. т петрол годишно? БАНКЕРЪ нееднократно писа, че интересите на тази компания към трасето от Бургас са свързани единствено с възможността в Александруполис (крайната точка на съоръжението) да бъде изградена голяма рафинерия, контролът върху която обаче да е на руснаците. Явно че идеята не е била приета от гръцкото правителство, но пък властите в Анкара охотно са посрещнали руското предложение.
Ако нефтопреработващото предприятие в турската черноморска провинция Зонгулдак бъде изградено, едва ли Русия ще продължи да подкрепя проекта за Бургас - Александруполис, смятат експерти. Според тях единственият шанс да започне строителството на тръбата е чисто политическо решение на Москва, само че в момента аргументи за подобен ход няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във