Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ ЩЕ СЕ ГРИЖИ САМ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ СИ

Ще пропагандирам опита на пенсионната реформа в България и се надявам тя да бъде приета и у нас в Русия, заяви пред журналисти Михаил Бережной, председател на надзорния съвет на пенсионна компания ЛУКойл Гарант-България. В сряда (31 януари) мениджърите на едноименната руска петролна компания и техните български колеги откриха офиса на своето пенсионно дружество.
Петролната компания има такава фирма и в Москва - ЛУКойл Гарант. Регистрираната у нас пенсионна компания е единствената инвестиция в осигурителния бранш, направена от руските бизнесмени извън страната им.
ЛУКойл Гарант-България получи лиценз да упражнява осигурителна дейност у нас на 30 ноември 2000 година. Акционери в новолицензираното дружество са ЛУКойл България и ЛУКойл Нефтохим, които притежават по 50% от акциите му. ЛУКойл Гарант-България е учредено през август миналата година и затова закъсня с подаването на документи за лиценз и по тази причина го получи по-късно. Дружеството вече регистрира доброволен и професионален пенсионни фондове. До две седмици мениджърите на компанията вероятно ще получат и разрешение да регистрират универсален пенсионен фонд.
Макар че излезе на пистата по-късно, ЛУКойл Гарант-България се включи активно в привличането на клиенти за професионалния си фонд, а смята сериозно да се намеси и при набиране на осигурени лица за универсалния фонд. Мениджърите на компанията са се подготвили да предложат на клиентите си всички предвидени в закона осигурителни услуги. Броят на работещите във всички български поделения на ЛУКойл са около 10 000 души. Това са и потенциалните клиенти на пенсионната компания. Естествено тя има големия шанс да привлече за свои клиенти и останалите работещи у нас в областта на химическата и нефтената промишленост. Тези предпоставки могат да направят ЛУКойл Гарант-България един от големите играчи на осигурителния пазар у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във