Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ СЕ ВРЪЩА В ЧЕХИЯ

Руският нефтен гигант затвори бизнеса си в Чехия преди три години, но сега може да го възобнови, като купи част от преработващите заводи в страната, принадлежащи на стратегическия му партньор американската ConocoPhillips. Според публикации в руските медии входният билет за чешкия пазар днес може да струва на руснаците над 200 млн. долара.
Бизнесът на Лукойл във всяка нова държава обикновено започва със строителството на една или няколко бензиностанции, след което се насочва към по-сериозни активи, обясняват експерти. В Чехия например компанията първо построи три бензиностанции, но после не успя да се сдобие с по-големи - най-вече преработващи предприятия. Лукойл се отказа да участва в приватизацията на най-големия чешки петролен холдинг Unipetrol и през 2003-а продаде колонките си на англо-холандската група Royal Dutch Shell.
Що се отнася до ConocoPhillips, тя притежава част от два чешки нефтопреработващи завода (Litvinov и Kralupy) с обща мощност от 166 хил. барела в денонощие. Освен тези части обаче Лукойл може да закупи и други активи на щатската компания в Европа. На Стария континент СonocoPhillips има още петролни рафинерии в Германия, Ирландия и Великобритания, както и вериги от бензиностанции. Тя притежава 2110 такива обекти под логото Jet в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Германия, Люксембург, Унгария, Норвегия, Полша, Словакия, Швеция и Великобритания. Под логото Coop пък е собственик на други 168 бензиностанции в Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във