Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Лукойл" се изтегля от Централна Европа

Заради икономическите санкции, наложени от Европейския съюз и САЩ, "Лукойл" обяви, че се изтегля от продажбата на горива на дребно в три държави от Централна Европа. Руската петролна компания продава мрежата си от 44 бензиностанции в Чехия на "Словнафт" - словашкия филиал на унгарската "МОЛ Груп". Други 75 бензиностанции в Унгария и 19 в Словакия пък ще бъдат купени от унгарската "Норм Бензинкут". Руснаците оповестиха, че сделките ще приключат до края на годината, без да разкриват финансовите им параметри.


"Решението за продажба на активите беше взето в рамките на усилията за оптимизиране на бизнеса на "Лукойл" на пазарите на петролни продукти", се казва в съобщението, изпратено до медиите. Абсолютно същите думи изрече неотдавна в интервю за агенция "Ройтерс" и ръководителят на компанията Вагит Алекперов. В него той обясни, че санкциите срещу Русия влияят на фирмата и най-вече на инвестиционната й програма. Според Алекперов "Лукойл" ще се раздели с част от активите си в Източна Европа, за да се фокусира върху проектите си в Русия.


В края на юли пък се разбра, че "Лукойл" е постигнала споразумение и за продажбата на украинското си подразделение на австрийската AMIC Energy Management. Основната причина са влошената политическа обстановка и блокирането на нейни обекти от местни националистически организации. Украинското дружество е създадено през 1999-а и към началото на тази година разполага с 249 бензиностанции, 67 газови станции и седем петролни бази в 24 района на страната.


"Лукойл" разполага с рафинерии и вериги за продажба на горива на дребно в Румъния и България, собственик е също така на вериги бензиностанции в Полша, балтийските републики, Сърбия и Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във