Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Лукойл": Платихме 32.5 млрд. лева данъци, а Марешки?

Ръководството на "Лукойл" възрази в съобщение до медиите срещу "въведената от г-н Марешки практика да използва трибуната на българския парламент за очерняне на бизнес конкуренти и рекламиране на собствен бизнес".

"Подобно поведение от страна на заместник-председател на висшия законодателен орган в държавата е пример за злоупотреба с власт. Още по-категорично възразяваме срещу внушенията, направени от г-н Марешки, че компаниите от групата ЛУКОЙЛ укриват данъци. Заявяваме, че всички дружества от групата ЛУКОЙЛ са постоянно подлагани на ревизии и проверки от страна на всички контролни финансови органи в държавата. Всички направени ревизии са завършили със съответните ревизионни актове. Документално е установено, че заплатените от компаниите дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 милиарда лева", казват от компанията. 

"Лукойл" настоява министъра на финансите и ръководителите на съответните финансови органи да информират обществеността има ли и колко са ревизиите, завършили с ревизионни актове, на компаниите от групата на Марешки в сектора на търговията с горива и ма ли и колко са месеците през 2016 г., в които фирмата за търговия с горива на Марешки е внасяла в хазната ДДС в размер, по-голям от 20 лв.?

"В последните месеци г-н Марешки нееднократно отправи публични намеци за оказван върху него политически натиск, свързан с бизнеса му, докато в същото време сам се възползва от позицията си на заместник-председател на Народното събрание, за да упражни такъв и да инициира две лични срещи с генералния директор на „ЛУКОЙЛ-България”. На тези срещи той ясно и категорично чу нашата позицията за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. По този повод заявяваме, че тази позиция няма да се промени, независимо дали е изказана публично или на четири очи", се казва още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във