Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ ОВЛАДЯ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ КНИЖА НА НЕФТОХИМ

Операцията по прехвърлянето на преференциалните акции на ЛУКойл Нефтохим, продадени от Агенцията за приватизация преди два месеца и половина вероятно ще започне в петък (22 юни). Тогава на блоковия сегмент на фондовата борса ще се осъществи транзакция само за част от работническите книжа. Причина за забавянето на операцията е мудната обработка на депозитарните разписки на 6500 работници, поясни запознат с процеса експерт пред в. БАНКЕРЪ.
В края на март бяха приватизирани общо 1 781 786 броя книжа, което се равнява на 13.17% от капитала на бургаския комбинат. Депозитарните разписки за тях обаче бяха получени едва преди три седмици. През това време АП събираше данни за истинността на компенсаторките, с които беше заплатена 70% от стойността на акциите. Според предварителна информация около 1.7 млн. от книжата са закупени чрез финансиране от самото ръководство на ЛУКойл Нефтохим. Мениджърите на рафинерията осигуриха на работниците парите за покупката им чрез сключени договори за подпомагане. Според тях акциите ще бъдат прехвърлени след време на инвеститор, посочен от управителите на комбината. След като всички акции бъдат прехвърлени, руската корпорация ЛУКойл и свързани с нея фирми ще контролират около 70% от капитала на завода.
Оказва се, че на практика всички служители на рафинерията в момента са подписали споразумения с ръководството за закупуване на преференциални книжа. Което само подхранва подозренията за оказван натиск върху тях. Защото пък от своя страна бившите служители на компанията, които не вложиха собствени средства, прибегнаха до услугите на инвестиционни посредници. Твърди се, че те са им предоставили доста изгодни условия. Най-активна в това отношение била бургаската финансова къща Евродилинг. Според някои тя е изкупила няколко десетки хиляди акции.
Цената, на която Агенцията за приватизация продаде преференциалните книжа на ЛУКойл Нефтохим, бе 6.90 лв. за бройка. От тях 30% бяха платени в левове, а останалите - в непарични инструменти. Всъщност ръководството на рафинерията, а и другите посредници, участвали в операцията по изкупуването им, плащаха масово с евтините компенсационни бонове, издавани за невърнати земеделски земи. Това бе причина през март цената на компенсаторките да се задържи на 17-18% от номинала им. След оттеглянето на рафинерията от пазара на селски бонове тяхната стойност се понижи до 15 процента.
Официално името на новия собственик на споменатите 1.7 млн. акции, закупени с финансовата помощ на ЛУКойл Нефтохим, ще стане известно седмица след сключването на сделката. Той е длъжен да излезе на светло до седем дни след прехвърлянето на книжата. Едва ли обаче ще има изненади. По думите на посредници, пожелали да закупят от книжата за сметка на свои клиенти, заявките им са били отхвърлени с мотива: Защо са ви акции от дружество, чийто капитал скоро ще достигне 1 млрд. лева?!
Изглежда, слуховете за издаване на нова емисия книжа на ЛУКойл Нефтохим съвсем не са неоснователни. Може би това е и основната причина за рязкото поевтиняване на акциите на рафинерията на фондовата борса. Голямото безпокойство е около методиката, по която ще се оцени нефтеното находище в Сибир, което сигурно ще бъде закупено от ЛУКойл Нефтохим. Но според Закона за публичното предлагане на ценните книжа, увеличаването на капитала на публично дружество чрез апортна вноска е невъзможно. Съдейки от преходните и заключителни разпоредби на закона, ако в приватизационния договор за публично дружество има клауза капиталът му да се увеличи под условие, това е трябвало да бъде съобщено в Държавната комисия по ценните книжа до средата на февруари миналата година. А това със сигурност не е направено.
Все пак има вариант лошите предчувствия на участниците в капиталовия пазар да не се оправдаят и всичко да премине без излишни конфликти. Да не забравяме, че портфейлните инвеститори напоследък са свикнали да мислят отрицателно, защото хубавите новини за тях през последните години могат да се преброят на пръстите на едната ръка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във