Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ ОВЛАДЯ 70% ОТ БУРГАСКАТА РАФИНЕРИЯ

От тази седмица преференциалните акции от ЛУКойл Нефтохим вече тръгнаха към джобовете на частните си притежатели. Централният депозитар прехвърли сметките по електронен път още миналия вторник, но работещите в завода разполагат с тях едва от няколко дни. От началото на април досега парафите на Левон Хампарцумян и колегите му се бавеха заради проверка на истинността на компенсаторките, с които са заплатени книжата. Сега вече има зелена светлина за издаването на депозитарни разписки.
След като от Агенцията за приватизация преброиха подадени заявки, се оказа, че заплатените книжа са общо 1 781 786 броя, или 13.17% от капитала на рафинерията. Според информация на в. БАНКЕРЪ, около 1.7 млн. от акциите са закупини с пари, дадени на нефтохимиците от самото ръководство на рафинерията. Същите източници сочат, че още следващата седмица тези книжа ще бъдат прехвърлени чрез блокова сделка на фондовата борса. По този начин руската корпорация ЛУКойл и свързани с нея фирми ще контролират около 70% от капитала на бургаския комбинат.
Мениджмънтът на дружеството осигури закупуването на акциите за сметка на свързани с нейния собственик фирми. С тях бяха сключени договори за подпомагане с работниците, според които след време те ще прехвърлят книжата си на посочен от управителите на комбината инвеститор. Оказва се, че на практика всички служители на рафинерията в момента са подписали споразумения със своите управители, а това само подхранва съмненията за оказан натиск върху тях.
Защото бившите служители на компанията, които не вложиха собствени средства, прибегнаха до услугите на инвестиционни посредници и по неофициална информация са получили доста изгодни условия. Най-активна се оказа бургаската финансова къща Евродилинг. Твърди се, че тя е изкупила няколко десетки хиляди акции.
Цената, на която Агенцията за приватизация продаде преференциалните акции на ЛУКойл Нефтохим, бе 6.90 лв. за бройка. От тях 30% бяха платени в левове, а останалите - в непарични инструменти. Всъщност ръководството на рафинерията, а и другите посредници, участвали в операцията по изкупуването на книжата, плащаха масово с евтините компенсационни бонове, издавани за невърнати земеделски земи. В резултат през март цената на компенсаторките се задържа на 17-18% от номинала им. След оттеглянето на рафинерията от пазара на селски бонове тяхната стойност се понижи до 15 процента.
Сега въпросът е кой ще бъде новият собственик на тези 1.7 млн. акции, закупени с финансовата помощ на ЛУКойл Нефтохим. Името на инвеститора ще стане известно вероятно след две седмици. Той е длъжен да излезе на светло до седем дни след прехвърлянето на книжата. Почти със сигурност обаче няма да има изненади. По думите на посредници, пожелали да закупят книжата за сметка на свои клиенти, те са били отрязани с мотива: Защо са ви акции от дружество, чийто капитал скоро ще достигне 1 млрд. лева.
Това означава, че слуховете за издаване на нова емисия книжа на ЛУКойл Нефтохим съвсем не са неоснователни. Може би това е и основната причина за рязкото поевтиняване на акциите на рафинерията на фондовата борса. Отрицателните очаквания са свързани с методиката за оценяване на нефтеното находище в Сибир, което сигурно ще бъде закупено от ЛУКойл Нефтохим. Защото, според Закона за публичното предлагане на ценните книжа, увеличаването на капитала на публично дружество чрез апортна вноска е невъзможно. Преходните и заключителните разпоредби гласят, че ако в приватизационния договор за публично дружество има клауза, която предвижда неговият капитал да бъде увеличен под условие, то това трябваше да бъде съобщено в Държавната комисия по ценните книжа до средата на февруари миналата година. Нещо, което със сигурност не е направено.
Но пък нищо чудно лошите предчувствия на участниците в капиталовия пазар да не се оправдаят и всичко да премине без излишни конфликти. Все пак портфейлните инвеститори напоследък са свикнали да мислят отрицателно, защото хубавите новини за тях през последните години могат да се преброят на пръстите на едната ръка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във