Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ ЩЕ СЕ ПРОЧИСТВА С 40 МИЛИОНА ЕВРО

Четиридесет милиона евро ще влязат в касата на ЛУКойл Нефтохим до септември от екозаема, сключен между Световната банка и България през 1999 г., стана ясно на форума Екология 2001, проведен през седмицата в Бургас. Общият му размер е 50 млн. евро и е предназначена за решаването на екологичните проблеми на приватизираните предприятия. Част от парите ще получат други 5 компании, сред които Кремиковци и Асарел Медет.
Руските собственици на рафинерията ще вложат 20 млн. щ. долара за модернизация на инсталацията Каталитичен реформинг 2. Реконструкцията трябва да приключи в началото на 2002 година. Инвестицията ще позволи на комбината да изпълни приетата от правителството Национална програма за постепенно преустановяване на производството и потреблението на оловни бензини в България. Догодина октановото число на бензините на инсталацията трябва да достигне 100 единици. Очаква се ЛУКойл Нефтохим да инвестира 1 млрд. евро до 2005 г. за покриване на европейските стандарти, според които съдържанието на сяра в мазута не трябва да е над 1 процент.
Вицепрезидентът на ЛУКойл Владислав Баженов съобщи за БАНКЕРЪ, че очаква до юли 2002 г. да бъдат погасени всички стари задължения на бургаската рафинерия към държавния бюджет. За първите три месеца на тази година вече са погасени 30 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във