Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Лукойл Нефтохим Бургас" може да спре работа без нефт от Русия

Нефтопреработващият комбинат "Лукойл Нефтохим Бургас" може да спре работа при прекратяване на доставките на руски нефт. Това е съобщил за ТАСС председателят на съвета на директорите на предприятието Илшат Шарафутдинов.

"В момента заплаха за спиране на комбината няма, тъй като ние имаме определени резерви, но ако доставките на нефт от Русия бъдат прекратени, то предприятието, е по-вероятно да бъде принудено да прекрати работа", е казал Шарафутдинов.

По-рано от пресслужбата на завода съобщиха, че на пазара на нефтопродукти практически няма предлагане от други сортове нефт, освен руски. Технически предприятието може да преработва нефт от страните от Близкия изток и Северна Африка, но това ще намали възможностите на компанията заради допълнителни технологични проблеми при преработката на суровината.

Правителството на България постави пред Европейската комисия ултиматум, като заяви своята готовност да наложи вето, ако решението за ембарго върху доставките на нефт от Русия бъде взето. Окончателен отговор по този въпрос от Еврокомисията все още няма, на преговорите продължават. България, Унгария, Словакия и Чехия настояват да получат специални отстъпки, за да могат да зaдоволят вътрешните си потребности. 

"Лукойл Нефтохим Бургас" е най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров. Тя е и основен доставчик на гориво на вътрешен пазар на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във