Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лукарски пред „Файненшъл таймс“: България се стреми да привлече инвестиции в иновативни производства

България се стреми да постигне по-високи и устойчиви темпове на растеж чрез увеличаване на инвестициите. Така британското издание "Файненшъл таймс" цитира министърът на икономиката Божидар Лукарски в четири страници инвестиционен обзор за страната ни, публикуван в последния брой под рубриката "Да инвестираш в България“.

"Положихме много усилия да осигурим устойчива бизнес среда, да привлечем чуждестранни инвеститори и да намалим значително административната тежест. Страната има амбициозна програма, с която цели да постигне икономически преход към иновативно производство", коментира Лукарски.

Министърът на икономиката отбелязва и засилващата се роля на България като технологичен хъб, чрез който може да задържи и върне в страната висококвалифицирани специалисти в областта на информационните технологии.

„Производството на автомобилни части се е превърнало в един от водещите двигатели за националната продукция на България“, казва министърът.

В статията се посочва също, че  близо 100 предприятия в сектора на автомобилното производство работят с над 33,000 души персонал, произвеждайки части за над 20 марки коли като Пежо, БМВ и Мерцедес.

„Автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции“, споделя министърът пред „Файненшъл Таймс“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във