Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лукарски: Искаме отпадане на визите за САЩ, за да подкрепим търговското споразумение

Министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че страната ни иска в преговорите по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции да залегне и отпадането на визовия режим със САЩ за българите. "Заложили сме го като специално условие, на този етап преговорите не са стигнали до обсъждане на визовия режим" каза Лукарски. Той не отрече възможността да не подкрепим споразумението, ако не се одобри предлаганата промяна.

Министърът изрази мнение, че ресорното министерство трябва да създаде правна регламентация за развитие на икономиката. "Основната ни роля е създаване на правна рамка, за да може бизнесът сам да се развива и да подпомага икономиката", отбеляза той. "Средният живот на малките и средни предприятия у нас е до три години -  много малко в европейски мащаб",допълни Лукарски.

"Надяваме се научно-технологичният парк "София Тех парк" да бъде не само инфраструктура, а инкубатор на идеи за развитието на малкия и среден бизнес", заяви министърът. Той припомни, че от ЕК е получено положително становище, с което се отблокират средствата за реализиране на проекта в размер на 83 млн. лева. Собственото финансиране на проекта е 437 хиляди лева. Проектът трябва да бъде завършен до средата на ноември 2015 г. 

"За подпомагане на излизането им на външни пазари ще се търси и съдействие от търговските ни представителства. Очакваме интересът към научно-технологичния парк все повече да се засилва", каза министърът. По думите му стимулирането на високотехнологични производства открива и много нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във