Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Луфтханза" отчете 2 млрд. евро загуба, подготвя се за тежка зима

Германската авиокомпания „Луфтханза“ отчете загуба от 2 милиарда евро през третото си тримесечие, подготвяйки се за "тежка и предизвикателна зима" на фона на новата вълна блокади в Европа, предаде ДПА.

Най-голямата авиокомпания в Европа заяви, че ще лети с максимум 25% от нормалния миналогодишен капацитет от около 50%, за да бъде изпълнена целта за връщане към положителен паричен поток през следващата година. 

"В момента сме в началото на зимата, която ще бъде трудна и предизвикателна за нашата индустрия", каза главният изпълнителен директор Карстен Спор. Той заяви, че неговата компания трябва да приложи „необратимо преструктуриране“, за да подобри ефективността си и да излезе от кризата.

Компанията отбелязва напредък в посока изпълнение на някои от целите си, като очаква изтичането на оперативните парични потоци ще бъде ограничено до 350 млн. евро месечно през последното за годината тримесечие. Компанията планираше да свие сумата до не по-малко от 400 млн. евро за зимния сезон.

Превозвачът също така потвърди коригираната си загуба от 1,26 млрд. евро преди лихвите и данъците за третото тримесечие. Тя бе отчетена за първи път на 20 октомври, когато компанията изрази предпазлив оптимизъм за бъдещето благодарение на усилията си за свиване на разходите и скромното възстановяване в броя на полетите.

Компанията не даде и сигнал, че е близо до споразумение със своите синдикати за плановете си за съкращения на разходите, които са необходими за подобряването на финансовото ѝ състояние и връщането на 9 млрд. евро правителствени кредити. 

От началото на годината до края на борсовата сесия в сряда акциите на Lufthansa са поевтинели с 51%. Това е по-голяма обезценка от тази на Ryanair Holdings Plc и Wizz Air Holdings Plc, но по-малка от тази на конкурентите Air France-KLM и IAG SA – собственикът на British Airways.

По данни на Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) авиокомпаниите са заплашени от спад на приходите в размер на 418 млрд. долара през 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във