Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Лозенската мечта на Плевнелиев избуя

Проектът "Резиденшъл парк Лозен" доби ясни очертания

S 250 b1738c71 bc34 491f ad22 17e175f3cc4a

Според прогнозите  строителният сектор  ще се съвземе най-бързо  след кризата, предизвикана от пандемията. Такъв ефект е наблюдаван и в края на доста от предходните подобни кризи през годините. По всяка вероятност това е  причината да бъдат издадени толкова много  строителни разрешителни, които през седмицата бяха публикувани в сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.  

 

Няма как да не направят впечатление седемте документа, издадени в един и същи ден на фирма "Резиденшъл парк Лозен" ЕООД. Днес тя е собственост на австрийското дружество „Линднер Проджектенвиклунгс ГмбХ“ (Lindner Projektentwicklungs GmbH) и се управлява от Георги Ранчев и Ханс-Йорг Хасел. Преди години обаче компанията беше известна като

"Фирмата на президента Плевналиев",

който - по обясними причини от нормативно естество - я напусна през юли 2009 г., когато стана министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов.

Още преди година стана ясно, че в непосредствена близост до столицата, върху  230 дка покрай  пътя за манастира в Герман, ще бъде вдигнат внушителен жилищен комплекс от затворен тип. Изкупуването на терените е започнало още през 2005 г., когато фирмата е носела името „Лозен Консулт“ и е била притежание на немското дружество "ЛИНДЕР ФЕРМЬОГЕНСФЕРВАЛТУНГС" ГмбХ и на Росен Плевнелиев, като физическо лице.

Може би това е  причината  жителите на района и до днес да говорят за въпросния комплекс  като за "проекта на президента".  Дали защото  в градската легенда няма и малко истина?! Не е много ясно...

Доста дълго -

десет години след голямато пазаруване на имотите

в този район и след окрупняването им в такъв  огромен терен , тук започват  да  правят нещо. И то някак доста любопитно съвпада с оттеглянето на Плевнелиев от президенството. И друга подробност -  проверка в архива на търговския регистър показва, че прехвърлянето на дяловете на Плевнелиев  (на 29 юли 2009 г.) , става два дни след като е издаден указа за назначаването на първия кабиет на Бойко Борисов – на 27 юли 2019 г.    Самият Плевналиев  е назначен  за министър на регионалното развитие и благоустройство.

Не по-малко любопитно е, че той продава своите  5% от дружеството на своя немски партньор, срещу смехотворната сума от ...250 лева. И това се случва независимо от факта, че към този момент в капитала на компанията вече са влезли десетки имоти.  Не е без значение и  времето, в което се  активизира  реализацията на проекта.

Преди по-малко от година, сегашният управител на компанията и бивш партньор  на Плевнелиев - Георги Ранчев обясни, че възраждането на проекта става благодарение на факта, че „икономическата ситуация в България е много по-стабилна“. А освен това търсене на малки къщи в периферията на града и в близост до природата все повече се увеличавало.

Още тогава става ясно ,

че компанията е на финалната права по отношение на проекта за "Резиденшъл парк Лозен". Авторите му са от архитектурното бюро "Иво Петров Архитекти", а Главен изпълнител е друго дружество, с което в някакъв период е  свързано с Плевнелиев - "Линднер България".  Според изявленията на Ранчев от миналото лято,  по време на  официалната церемония  за т.нар.„първа копка“ , направена в присъствието на вицепремиера  Томислав Дончев,  цялостната инвестиция в това на практика ново градче може да достигне 300 млн. лева.

По това време вече беше направена и новата регулация, която предвиждаше пътна отсечка от около 200 м директно от "Резиденшъл парк Лозен" до Околовръстното шосе .  Стана ясно, че тя ще бъде ангажимент на инвеститора, но за да започне изграждането й е необходимо да бъде довършена липсващата отсечка на Южната дъга на околовръстното шосе между Бизнес парк София и детелината на автомагистрала Тракия,където строителството трябва да завърши през 2021.  Тази близост ще направи бъдещия  комплекс изключително атрактивен. Още на зелено преди кризата имотите тук вървяха от 200 000 евро за редовите къщи  до 700 000 евро за най-големите. Със сигурност тук наистина ще се роди един нов град, който по сметките на инвеститора  трябва да бъде завършен в близките еда-две години. Все пак нека не забравяме, че макар и кризата да удари целият свят, „Lindner“  е един от най-големите инвеститори в страната от 1993 г. , когато Плевнелиев успява да я доведе в България. Сред знаковите й инвестиции са "Бизнес парк София", където днес имат офиси  над 160 международни и български компании и луксозния комплекс от затворен тип "Резиденшъл парк София", който се обитава от близо 2000 човека и „Πaнopaмa Coфия“. Всички тези проекти бяха "вдъхновени" по времето, когато Плевнелиев беше един надъхан за подвизи предприемач. А днес и лозенската му мечта "избуява".

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във