Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лорер: Путин срива репутацията на Русия като доставчик на енергия

Путин спря подаването на газ за България с едностранно нарушение на международен договор. Това срива репутацията на страната му като доставчик на енергия. Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира във Фейсбук решението на "Газпром" да спре подаването на синьо гориво към България.

"12 години ГЕРБ работиха против енергийната независимост на България - не завършиха интерконектора с Гърция, но построиха експресно транзитния “турски поток” за руски газ към Европа." Министърът има предвид газопровода, наричан Балкански поток. Бившият премиер Бойко Борисов изключително се дразнеше когато "тръбата" бе наричана Турски поток. Газопроводът беше скоростно завършен по време на третото правителство на ГЕРБ. А експремиерът уверяваше, че страната ни вече е сто процента енергийно независима и не може да бъде изнудвана със спирането на газовите доставки. Тръбата вече е готова и по нея тече природен газ, който руската компания "Газпром" продава на Сърбия. До момента съоръжението е струвало на България близо 2,1 милиарда лева без ДДС. Има и още за доплащане, като цялата сума доближава 3 милиарда лева без ДДС.

Въпреки казаното от Бойко Борисов, България и до момента разчита на 90% руски газ. Едва през лятото ще стане готов интерконекторът с Гърция, а газ ще получаваме от него чак през септември. Сегашното правителство разкри, че "Булгаргаз" дълго време се е отказал от пълния обем азерски газ като алтернативен източник.

"Правителството на "Продължаваме Промяната" работи активно с Гърция, Азербайджан, и други регионални партньори и ще преодолее тази зависимост. Уверява министър Лорер в публикацията си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във