Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лорер очаква наплив от руски икономически емигранти

"България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири в градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа." Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер.

"Ние очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Ние проведохме семинар с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ще имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас близките месеци", каза министърът пред bTV.

Toй коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала: "Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива."

"Коалицията е съставена от четирима партньори и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално", коментира Лорер. Според него правителството успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България. 

Министърът на иновациите и растежа даде пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 лева, за да се възстановим от COVID и да имаме по добра икономика, но това ще се случи само и единствено ако българският парламент приеме 22 законодателни реформи, които ние сме обещали, че ще направим. "И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме", призова Лорер.

"Дневният ред, с който започнахме работата си, продължава, но заедно с това имаме и три кризи, които се налагаше да управляваме – COVID, инфлация и война. Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред", заяви още той. И добави, че през зимата е бил приет бюджет, който се грижи за част от най-слабите. Също така припомни, че пенсии и минималната работна заплата се актуализират: "С новия здравен договор актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители, така че част от реформата, която може да се движи през бюджет, се случва."

Във връзка с антикризисните мерки той отбеляза, че цените на енергията са тези, които са основният заложник на политическия дебат: "През зимата България инвестират 4 милиарда за подкрепа и на хората, и на бизнеса, за да преодолеем цените, а сега новият антикризисен пакет от своя страна е 2 милиарда плюс допълнителните мерки."

Facebook logo
Бъдете с нас и във