Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лорер и Рюте обсъдиха взаимодействието в сферата на икономиката и иновациите

Министър-председателят Кирил Петков продължава диалога с премиера на Нидерландия Марк Рюте в София. Днес двамата провеждат среща на четири очи, след което ще има и пленарно заседание на двете делегации.

Във фокуса на разговорите естествено са възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси от европейския дневен ред, включително в контекста на войната в Украйна.

След пленарните разговори двамата министър-председатели ще дадат съвместна пресконференция.

Като част от програмата му Марк Рюте се срещна и с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер в „София тех парк“. Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на иновациите, дигитализацията и инвестициите във високотехнологични производства.

Лорер и Рюте са разговаряли за сътрудничеството между стартиращи, малки и средни компании, инвестиции с висока добавена стойност, развойна дейност,  инфраструктурна свързаност, изкуствен интелект и насърчаване на връзката между университетите и бизнеса.

Те са обсъдили и взаимодействието в областта на суперкомпютрите, водорода, батериите, зелената икономика и интелигентното земеделие.

Министър  Лорер подчертал, че българското правителство акцентира върху иновации и засилване на икономическия растеж, както и върху борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона, за да подобри бизнес средата и инвестиционния климат в България.

„С новия подход имаме множество бизнес възможности, които да предложим на холандските инвеститори в различни технологични области“, е отбелязал министър Лорер. „Надявам се, че като продължение на това посещение, заедно с Нидерландия, може  да идентифицираме редица области и да разработим конкретни действия, свързани с иновациите и високотехнологичните производства, както и за двустранни бизнес форуми“, е подчертар министърът на иновациите и расгежа.

В „София тех парк“ нидерландският премиер се е запознал с част от технологичните и иновационните проекти в България. Той е разгледал и суперкомпютъра, който се намира на територията на Парка и се запозна с предприемаческата екосистема у нас.

Известно е, че нидерландски компании са сред най-големите преки чуждестранни инвеститори в България, основно в производството и ИТ услугите.

Такава една среща е очаквана от бизнеса и от двете страни. Още повече, че Кралство Нидерландия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Още през 2012-а стокообменът ни премина нивото от един милиард евро.

Числата от националната статистика показват нарастване на двустранната търговия  през миналата година след пандемичната 2020-а, когато имаше лек спад.

Износът на български стоки се увеличава с 18.3% и е бил на стойност 735.38 млн. евро. Вносът обаче расте с 36.6% и е достигнал 870.78 млн. евро. В крайна сметка двустранната търговия за пръв път преминава нивото от два милиарда евро и е в размер на 2.53 млрд. евро. Търговското салдо както и през изминалите години остава отрицателно за България.

Трябва да отбележим, че фирмите от Кралство Нидерландия /или по-скоро регистрирани в тази страна/ са най-големият инвеститор у нас. До края на юни миналата година размерът на преките чуждестранни вложения в България възлиза на 7.09 млрд. евро, с което страната се нарежда на 1-во място по този показател.

За периода от 2008 г. до момента има пет проекта сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите с участие на нидерландски инвеститори.

Между правителствата на България и Кралство Нидерландия няма действащи спогодби и споразумения за сътрудничество в областта на туризма.  Но числата показваха активно пътуване между двете страни, не само за почивка и екскурзии, но също така и много българи учеха и работеха там.  Преди пандемичната 2020 г. сме посрещали над 130 хил. нидерландци у нас.  

През миналата година са се върнали 53 970 туристи от тази страна, което е поставило Нидерландия на 15 място по брой  туристически посещения на чужденци у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във