Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лондонското метро ще има пълно 4G покритие

Лондонското метро ще има 4G обхват в своите тунели и станции от следващата година. В допълнение към 4G, системата ще позволи на пътниците да се свързват с 2G и 3G, за да се обаждат по телефона и да изпращат съобщения с висока скорост. Кметът на Лондон Садик Хан предложи в бъдеще мрежата да бъде модернизирана и до 5G.

"Това е важна и необходима стъпка за всички, които ежедневно пътуват с метрото в Лондон. Осъзнаваме, че това са часове, които биха могли да бъдат използвани за работа и комуникация, което в момента е невъзможно. Започваме с 4G мрежа, а в бъдеще и с 5G, за да помогнем на всички, които имат нужда от връзка и информация по време на пътуването си. Лондон е най-доброто място за живеене и работа. Ние имаме амбиция да го направим още по-желана дестинация", подчерта Хан, цитиран от Би Би Си.

Пътниците на Jubilee Line ще са първите, които ще получат достъп до мрежата, като източната част на метрото ще получи достъп до 4G след месец март на 2020 година. Пълно 4G покритие лондонското метро ще има до края на следващата година. Пробният участък на 4G покритието ще се простира от Westminster до Canning Town, като няма да има интернет единствено под London Bridge и гара Waterloo. Инсталирането на оборудването, необходимо за осигуряването на клетъчния сигнал, ще бъде истинско предизвикателство, споделят експерти. Проектът предвижда инсталирането на над 2000 км окабеляване, а цялата дейност по изграждането на мрежата ще трябва да става извън работното време на метрото, за да се избегне прекъсване на транспортната услуга.

Лондон няма да бъде първият град, който ще инсталира клетъчни връзки за данни в подземна мрежа на метрото. Пътниците на метрото в Москва и Токио от години имат възможност да използват телефоните си под земята. Въпреки това The Guardian отбелязва, че метрото в Лондон е по-трудна задача, поради сравнително тесните и извиващи се тунели, които могат да блокират сигналите на телефона. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във