Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Логистиката е загубена без иновациите

Проектът на "Кордеел България" е от типа "Built to Suit and lease", което означава, че се строи според изискванията бъдещия наемател "Орбико България"
S 250 70bef8f1 0116 4067 81bd dbf1381dc760

Добре известно е, че развитието на икономиката е много важно да се вливат инвестиции и от български и от чуждестранни компании. Този процес обаче често е свързан с използването на някои данъчни, счетоводни или други привилегии. И след "изчерпването" им инвеститорът отлита на друго място, за да търси по-благоприятни условия за печалби. Тоест, от съществено значение е фирмите, които са влезли у нас, да обвързват присъствието си в страната с дългосрочни планове. Това пък означава, че бизнес условията в страната са благоприятни и създават възможности за просперитет.

В края на миналата година откроихме няколко проекта конкретно в областта на лигистиката:

"Карготек" увеличава броя на служителите

Финлaндcĸaтa Саrgоtес, която e вoдeщ дocтaвчиĸ нa инoвaтивни peшeния и ycлyги зa тoвapo-пoдeмнa дeйнocт и интeлигeнтнo yпpaвлeниe нa тoвapния пoтoĸ, планира увеличение на персонала си в София. В столицата е разположен нoвият ѝ глoбaлeн Цeнтъp зa бизнec уcлyги, който пpeдocтaвя консултации за компанията майка в cфepaтa нa cнaбдявaнeтo и дocтaвĸитe, финaнcитe, yпpaвлeниeтo нa чoвeшĸи pecypcи и yпpaвлeниeтo нa инфopмaция. Важно е да се отбележи, че в българския офис ще бъде разширено и портфолиото от обслужвани държави, които днес са 17.

Cargotec влезе у нас с дружеството си Cargotec Business Services през август 2017 година. През това време тя не е спряла да се разраства, като в момента броят на служителите й е около 340 човека. Иначе развива дейност нa 45 пaзapa в целия свят и общо зa нeя paбoтят oĸoлo 12 000 cлyжитeли .

Transmetrics с 3.25 млн. лева финансиране от ЕК

Българската фирма Transmetrics, която разработва и предлага софтуер за прогнозиране и оптимизиране на логистични процеси, е спечелила от Европейската комисия 3.25 млн. лева финансиране за своите проучвания. Те идват по линия на програмата за ускоряване растежа на иновативни предприятия - EIC Accelerator.

В Transmetrics са се посветили на промяната на индустрията за превоз на товари и по-точно опитват се да я направят по-ефективна и екологична. Фирмата работи със световно известни товарни дружества, включително с три глобални Fortune 500 компании. С използването на продуктите й е постигнато намаление до 25% на разходите за линейни превози.

От 2013-а Transmetrics се разраства от четирима съоснователи до екип от 24 служители. Тя е втората в България, която печели субсидия по EIC Accelerator. Преди нея през 2017-а по тази програма е била финансирала и EnduroSat.

Компанията помага да се увеличи използването на капацитета на товарните превозни средства при всеки курс (главно за групажните предприятия, когато работят в собствената им мрежа) - чрез предоставяне на прогнози с висока точност на предстоящите пратки и ежедневна прогнозна оптимизация на мрежата за превози. Заедно с това се постига оптимизиране и на човешките ресурси в складовете, и на работните смени. По този начин се намалява и генерирането на въглеродни емисии, което никак не е без значение при положение, че логистичната индустрия генерира около 30% от въглеродни емисии в света.

Най-големият логистичен център на "Орбико Груп" ще е у нас

"Кордеел България" започва изграждането на модерен административно-логистичен комплекс, който ще бъде разположен върху терен от 57 декара край "Ботевградско шосе". Планираната инвестиция на Кордеел Груп възлиза на 52  млн. лева и включва изграждането на складове и офис площи, както и необходимата инфраструктура.  Проектът е от типа "Built to Suit and lease", което означава, че се строи в съответствие с изискванията и спецификациите на бъдещия наемател "Орбико България" - един от най-големите дистрибутори в нашата страна и Европа. Новият център ще осигури 500 работни места. "Двете европейски компании следват утвърдени стандарти и работят за създаването на  условия за развитието на бизнеса в различни сфери на българския пазар",отбеляза управляващият директор на "Кордеел България" Владимир Андреев.

Комплексът на "Орбико България" ще бъде изграден за 18 месеца. Предвидено е автоматизиране на процесите по изготвяне на поръчки и създаването на контролирана среда за складиране, които ще завишат продуктивността и нивото на оперативните процеси, а също и качеството на услугите. Всичко това ще позволи обслужването на около 100 камиона дневно.

 

Предизвикателствата пред логистичния бранш са много. Той зависи преди всичко от състоянието на икономиката на страната, на региона или на континента. Цените на горивата също са фактор, който влияе осезателно върху представянето на компаниите от сектора. Да не забравяме и пазара на кадри - една винаги актуална тема през последните десетилетия в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във