Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Логистичните бази са във фокуса на предприемачи и инвеститори

Пазарът на бизнес имоти посреща 2021 година с очакване на първи знаци за възстановяване на глобалната и местните икономики и за постепенно съвземане на пазара на бизнес имоти, обобщават от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

“Отминаващата 2020 година беше белязана от изключителни колебания на пазара на бизнес имоти, както и с взаимно противоречащи си тенденции. От една страна икономическият спад, вълните на затваряне и силно ограничените пътувания имаха негативен ефект върху почти всички сегменти от пазара, от друга страна положителните новини около ваксините дават надежда за положителен обрат през следващата година“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.  

Сегментът на логистичните площи е сред по-приспособимите в коронавирус кризата. Двигател е ръстът на онлайн търговията и нуждата от по-големи складови наличности. Това води до засилено търсене на логистични площи под наем и развитие на собствени проекти в София, като най-голям пазар и разпределителен хъб.

Пазарът на логистични площи е устойчив –

с нарастващо предлагане на първокласни площи под наем в строеж и трайно нисък дял на свободни площи от общото предлагане. "Очаквам балансът между търсене и предлагане да се запази и през следващата година“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Добрите перспективи пред сегмента на логистиката и производствата доведоха и до

активен пазар на строителни парцели.

Навлизането на нови компании, развиващи логистични проекти, както и активността от страна на вече опериращите такива на пазара се очаква да доведат до траен ръст в предлагането на площи за складиране и обработка на товари.

В същото време редица търговски и логистични компании

започнаха проекти за собствени нужди,

специализирани, фармацевтични, автоматизирани складове и строителство по поръчка. Очакванията са това да задържи високи обемите на ново строителство в сегмента, които за София варират между 160 000 и 240 000 кв. м през последните две години.

 

Наеми

В логистичните паркове около столицата наемните цени са без промяна и се движат в рамките на 4.2-4.5 евро/кв. метър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във