Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лизингът движи пазара на земеделска техника

Лизингът в момента се очертава като основната схема за финансиране на покупки на нова земеделска техника. Това споделяха и търговци и фермери на последното международно изложение за земеделска техника и всичко за селското стопанство БАТА АГРО, което се проведе в Стара Загора. Пазарът на агротехника у нас все повече започва да се отваря и към гъвкави схеми на финансиране - в зависимост от моментното финансово състояние, нуждата от машини и други. Другата възможност са банкови кредити. Европрограмите вече не са фактор в последните две години, коментираха експерти. Финансиране има и чрез местните инициативни групи, т.н. МИГ, но те разполагат с малки финансови възможности. Така с тези варианти може на момента да се купи качествена техника, когато има нужда, или да се разсрочи плащането, или да се комбинират начини за плащане.

Новите технологии навлизат много бързо в селскостопанската техника. Автоматизацията и компютъризацията на трактори, комбайни и други вече са нещо обикновено. Големите компании са съвсем близо и до изработването на автономни селскостопански машини. Тази година се видяха най-новите иновативни машини, които се показват не само като експонати на изложението, но вече се предлагат и на българските фермери. Но търговците отбелязват, че те повече гледат и по-малко купуват. Оправдание за това има. От една страна, голяма част от парите от настоящия програмен период са изчерпани. Някои от фермерите пък се оплакват, че печалбите им са намалели в последно време почти с една трета. Новото тази година беше, че машините не само можеха да се видят, докоснат,  но и да се направи едно кръгче с тях. Бяха предвидени места, на които можеха да се подкарат тези машини и всеки сам да ги усети "в ръцете си". Все пак това са доста скъпи играчки и не може току-така да се извадят и платят едни такива пари.

Една такава машина безспорно струва скъпо, но който иска да се развива и да прави ефективност земеделие не пропуска шанса да се снабди с нова техника. Търси се, тъй като е по-ефективна и ще може да се използва по-дълго време, а и за някои фермери тя е предпочитана пред машините втора ръка.

За съжаление машинния парк в България все още е много стар и амортизиран, а голяма част от използваната техника е на над десет години. За да се променят нещата, някои експерти предлагат да има ограничения за внос на амортизирани употребявани машини. От друга страна, вече има очертана трайна, макар все още с бавни темпове тенденция на пазара на агротехника, за обновяване. Важно е в случая фермерите да знаят, че могат да разчитат на гъвкавост при финансирането на една такава инвестиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във